Koopkracht uitgehold

AMSTERDAM - Vandaag wordt van alles duurder: energie, huur, vliegtaks, roken en diesel. En het einde is niet in zicht. Niet alleen de olieprijs plundert de portemonnee van de burgers, ook de staat holt dit jaar en volgend jaar de koopkracht uit.

De extra lasten voor de burger komen op een ongelegen moment: de Nederlandse economie is over de top van zijn groei heen, meldde het Centraal Planbureau (CPB) gisteren in het economenvakblad ESB.

De groei van de economie bedroeg vorig jaar nog een kloeke 3,5 procent. Dat was bijna een derde meer dan in de rest van Europa.
Dit jaar valt de groei evenwel terug naar 2,25 procent en in 2009 komt er nog maar een magere 1,25 procent bij, verwacht het CPB.

De flinke terugval in het groeitempo is vooral te wijten aan de teruglopende binnenlandse bestedingen. Niet alleen de consument geeft minder uitbundig uit. Het zijn vooral de bedrijven die volgend jaar voor het eerst 3,75 procent minder investeren dan dit jaar. Door de dalende verkopen hoeven zij minder te investeren in productiecapaciteit.

Ondanks de sombere vooruitzichten blijft er nog wel even spanning op de arbeidsmarkt, al ebt de groei van het aantal banen snel weg, voorziet het Planbureau.

Als gevolg van de afnemende productiegroei groeit het aantal banen volgend jaar weer minder dan het aantal werkzoekenden dat zich meldt op de arbeidsmarkt. Het gevolg is dat voor het eerst sinds 2005 de werkloosheid oploopt. Het Planbureau verwacht dat in 2009 ongeveer 12.000 meer mensen zonder werk raken dan dit jaar.
Al dit jaar heeft de verslechterende groei van de werkgelegenheid gevolgen voor de nationale consumptie: in 2008 geven gezinnen gemiddeld nog maar 1,5 procent meer uit dan vorig jaar.

Niet alleen de stagnerende banengroei beperkt de particuliere consumptie. Volgend jaar houden de consumenten massaal de hand op de knip, vanwege de btw-verhoging van 19 naar 20 procent en de verhoging van de alcoholaccijns. Die jagen de inflatie in 2009 op tot 3,5 procent. Daar kan de spaarrente moeilijk tegenop.

Per saldo geeft de consument in 2009 nog maar een half procent meer uit dan dit jaar. Dat is het laagste consumptiegroei sinds 2003. (MARC LAAN)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden