'Koopkracht stijgt snelst bij werkenden'

De koopkracht stijgt dit jaar het hardst voor de werkende Nederlander. Gepensioneerden gaan er het minst op vooruit. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB).

Een filiaal van Jumbo. Beeld anp
Een filiaal van Jumbo.Beeld anp

De belangrijkste cijfers uit het zogeheten Centraal Economisch Plan kwamen anderhalve week geleden al naar buiten. Op de koopkracht geeft het CPB nu meer details.

Gemiddeld stijgt de koopkracht dit jaar met 1,2 procent, dankzij de lage inflatie en dalende pensioenpremies. Werkenden gaan er met een plus van 1,6 procent gemiddeld het meest op vooruit. Gepensioneerden zien hun koopkracht met 0,7 procent toenemen, maar dat is minder dan andere bevolkingsgroepen. Dat komt doordat de pensioenen maar beperkt gecorrigeerd worden voor de inflatie.

Volgend jaar is er - zoals het nu staat - geen toename van de koopkracht. Werkenden gaan er dan nog wel 0,3 procent op vooruit, maar gepensioneerden verliezen 1,3 procent aan koopkracht. Het kabinet heeft vorige week al laten weten dat het in augustus zoals elk jaar bij het afronden van de Prinsjesdagstukken gaat bekijken of voor bepaalde groepen maatregelen nodig zijn om hun koopkracht te versterken.

Meer detailhandel

Er werden net als de afgelopen periode meer producten afgezet. De prijzen daalden wel iets sterker dan in voorgaande maanden.

Vooral op het gebied van etenswaren en genotsmiddelen werd een hogere omzet genoteerd. Klanten gaven in deze winkels bijna 3 procent meer uit. Deze groei komt vrijwel volledig op conto van de supermarkten. Ook winkels in consumentenelektronica, winkels in woninginrichtingartikelen en drogisterijen deden het beter dan een jaar terug.

Een klant bekijkt een mobiele telefoon in een telefoonwinkel. Beeld anp
Een klant bekijkt een mobiele telefoon in een telefoonwinkel.Beeld anp

Nederlandse export sterk gestegen

Ook blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de Nederlandse export van goederen in januari in het sterktste tempo is gestegen in vier jaar.

Het volume van de export was in de eerste maand van dit jaar 10,2 procent groter dan een jaar eerder, de sterkste toename sinds 2011. Volgens het CBS was vooral sprake van een hogere export van aardolieproducten, machines en apparaten. Verder nam zowel de uitvoer als wederuitvoer van Nederlandse producten toe.

Het volume van de import was in januari 4,2 procent groter dan een jaar eerder, aldus het CBS.

Volgens het statistiekbureau zijn de omstandigheden voor de export in maart verbeterd. De ontwikkeling van de wisselkoersen op jaarbasis was gunstiger dan een maand eerder. Verder zijn Nederlandse ondernemers in de industrie minder negatief over hun buitenlandse orders dan in de voorgaande maand en presteerde de Duitse industrie iets beter, aldus de Exportradar van het CBS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden