'Koop voorlopig in Amsterdam geen huis op erfpacht'

Zoekers naar koopwoningen in Amsterdam doen er verstandig aan voorlopig huizen op erfpachtgrond helemaal te mijden. De onzekerheden rond het nieuwe erfpachtsysteem in Amsterdam zijn te groot.

Zoekers naar koopwoningen in Amsterdam doen er verstandig aan voorlopig huizen op erfpachtgrond helemaal te mijden. Beeld Rink Hof
Zoekers naar koopwoningen in Amsterdam doen er verstandig aan voorlopig huizen op erfpachtgrond helemaal te mijden.Beeld Rink Hof

Dit zegt Koen de Lange van de Stichting Erfpachters Belang Amsterdam (Seba). De belangenorganisatie vreest dat aspirant-kopers die onder druk van de hausse op de huizenmarkt te snel toehappen tienduizenden euro's kunnen verliezen. Zo lang niet duidelijk is welke prijs Amsterdam gaat rekenen voor nieuwe erfpachtgronden en niet bekend wordt wat het huidige erfpachters kost om over te stappen naar het nieuwe systeem, weet de koper van een huis op erfpacht niet wat de canon gaat kosten en wat het huis waard is.

Onduidelijk is ook, aldus De Lange, wat er met de waarde van de woning gebeurt als niet wordt overgestapt op het nieuwe systeem, terwijl buren dat wel doen. Verder blijft het de vraag welke gevolgen al die stappen hebben voor de degene die een nieuwe hypotheek afsluiten. Banken hebben nog niet laten weten onder welke voorwaarden zij in de toekomst nog woningen op erfpacht willen financieren.

'Rapport deugt niet'
Vanaf juli 2016 zal het gemeentebestuur Amsterdamse erfpachters een aanbod doen. Rond januari moet de gemeenteraad daarover een besluit nemen. De belangrijkste keuzes vallen volgende maand. Het college formuleert dan een voorstel en op 27 augustus vergaderen de 'grondwaardecommissie' en gemeenteraadsleden daarover. Daarna wordt een nieuw voorstel ter inspraak voorgelegd aan burgers.

Het uitgangspunt van de gemeente bij het vaststellen van de nieuwe erfpacht is het in juni verschenen adviesrapport van de hoogleraren Tom Berkhout (Nyenrode), Dirk Brounen (Tilburg en Piet Eichholtz (Maastricht).

Volgens Koen de Lange van Seba deugt het rapport van de hoogleraren niet. 'De kern van het probleem is dat de Amsterdamse huizenmarkt tientallen jaren het fenomeen erfpacht negeerde. Kopers betaalden voor een doorsnee huis van 250.000 op erfpacht vrijwel hetzelfde als voor een identieke woning op eigen grond. De Belastingdienst bevestigde dat met het vaststellen van de WOZ-waarde. De gemeente zweeg hierover.'

Twijfels
Makelaars, notarissen, en banken negeerden ook steeds dat het nadeel van een woning op erfpacht bij verkoop lange tijd niet in de woningprijzen tot uiting kwamen. Daardoor ontstond bij kopers de indruk dat een huis op erfpacht ongeveer hetzelfde waard is als een woning op eigen grond.

Het stoort De Lange dat de gemeente bij de huidige erfpachtvernieuwing het verschil in waarde ineens wél ziet, door 48 procent van de waarde van een huis aan de grond toe te kennen. Daardoor is de waarde van een huis op erfpacht plotseling gedaald naar 52 procent. Het deskundigenrapport gaat in deze gedachtegang van de gemeente mee.

De gemeente Amsterdam weigert commentaar zo lang er geen voorstel ligt. Hetzelfde geldt min of meer voor de drie coalitiepartners D66, VVD en SP, die zich deze week door erfpachtadvocaat De Geer hebben laten informeren (zie kader). Joris van Osselaar (D66) zegt wel met vragen en twijfels te zitten. Volgens Daniël van der Ree (VVD) zijn er vooral technische vragen behandeld. Tiers Bakker (SP) wil er niets over kwijt.

Lees dit weekend (22/23-8) meer in Het Parool: 'Gemeente haalt waardestijging ten onrechte naar zich toe'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden