Koop van Café 't Sluisje door buurtbewoners in zicht

Het bod is gedaan, de eigenaren en de bank zijn om. Nu moeten buurtbewoners in Noord die een bedrag toezegden voor de crowdfundactie om het café te kopen alleen nog de daad bij het woord voegen.

Dinsdagavond worden de plannen voor Café 't Sluisje aan de deelnemers gepresenteerd. Beeld Jean-Pierre Jans

Het lijkt er allemaal positief uit te zien, zegt Wim Dijkman, een van de initiatiefnemers van de crowdfundactie voor de koop van Café 't Sluisje op de Nieuwendammerdijk in Noord.

Er zijn door buurtbewoners toezeggingen gedaan voor een bedrag van ruim een miljoen euro, de bank zegt achter de plannen te staan als de initiatiefnemers 9 ton ophalen, er is een bod gedaan en de huidige eigenaren hebben hun voorkeur uitgesproken. Nu komt het op de deelnemende buurtbewoners aan die het toegezegde bedrag definitief moeten maken.

Niet dat er reden is om te denken dat ze dat niet zullen doen, zegt Dijkman. "Het is goed nieuws, maar tegelijk willen we ook realistisch blijven." Dinsdagavond worden de plannen voor 't Sluisje gepresenteerd tijdens een informatiebijeenkomst. Een spannende avond. "Daarna weten we echt hoe serieus het is."

Spijkers met koppen
Ongeveer een maand geleden kreeg een aantal stamgasten, nadat bekend werd dat het 't Sluisje te koop stond, het idee om de kroeg zelf te kopen. Ze startten een inzamelingsactie. De animo in de buurt bleek groot en de reacties stroomden binnen. Al na twee weken was een bedrag beloofd van zeven ton. Nu staat dat bedrag al op ruim een miljoen.

De bank is om en ook de verkopende partij, de eigenaren van Café 't Sluisje, heeft het bod geaccepteerd. "De eigenaren hebben aangegeven dat de voorkeur naar ons uit gaat, omdat ze het een leuk initiatief vinden en omdat zij ook graag willen dat het pand de huidige functie behoudt. Nu moeten we het idee nog realiseren."

De komende acht weken zijn dan ook cruciaal. In die tijd moeten spijkers met koppen worden geslagen en hopen de initiatiefnemers dat een bedrag van minstens negen ton definitief wordt. Als de crowdfundactie 9 ton opbrengt, gaat de bank mee in de plannen.

"Hoe minder we nodig hebben van de bank, hoe beter," zegt Dijkman. Dus mocht u nog geïnteresseerd zijn in een aandeel in het café, dan bent u nog van harte welkom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden