Schuim

Kookwedstrijd tussen architecten? 'Out of the box, mensen!'

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Short Cooking Races.

De winnende architectenkoks Lieneke van Hoek en Alice Sharpe van UNStudio. Eerste reactie? 'Dat we naar Milaan gaan!'Beeld Schuim

Op televisie struikel je al over de kookwedstrijden, maar ook live kom ik ze steeds vaker tegen. Tussen foodies natuurlijk, of satébakkers en ook - altijd goed - tussen schoolkinderen.

En nu is daar de nieuwste, de Short Cooking Races, voor het eerst in Nederland. Die is tussen architecten.

Architecten, ja.

Ik ben een bijzonder groot voorstander van malligheid, maar architecten? Dat moet een brainstorm zijn, waarbij iemand riep: "Out of the box, mensen!"

Ik reken op een volgend potje tussen tramcontroleurs.

In SieMatic zijn ze net begonnen, de architectkoks. Ik pols toch even wie deze finale hoe heeft bereikt, want ik ben hier om te werken.

Silvia Lucherelli van de Italiaanse organisator Towant legt uit dat zij events organiseren voor architecten in Europa.

"Unconventional events."

Die snap ik. Maar wie wonnen - ook spannend - de kwartfinales en de halve?

"O. Well. Okay. This is the first night." Er zijn gewoon drie bureaus uitgenodigd. De winnaar mag een weekend naar Milaan.

Het begon een paar weken geleden met een kookworkshop bij Stefan van Sprang, topchef bij Aan de Poel. Van Sprang: "Met asperges, tuinbonen, paling, kerrie, boter. Ik stond te freewheelen. Na afloop kozen ze voor asperges als gerecht tijdens deze finale."

Hij heeft al mooie dingen gezien. "Met bloedsinaasappel en bacon van kokos. Ik heb ze naar het culinaire getrokken, écht leuk."

Ik ga naar de eerste keuken kijken. Twee vrouwen combineren asperges met een lekker gemarineerde garnaal. Origineel inderdaad.

Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

"Stoïcijns, hè!" zegt een toeschouwer met architectenbril. "Ik had al tegen het plafond gezeten."

Later blijkt hij toch geen architect, maar de eigenaar van SieMatic - het blijft gokken.

En die garnalen blijken ook al geen garnalen, maar partjes bloedsinaasappel, naast een flink bord donker gebakken kokosschilfers. Dat is die vegan-bacon.

Bij de tweede keuken worden de asperges traditioneel bereid, maar met een Spaanse twist, en dan is er nog de keuken met spaghetti van asperges, puree van groene asperges en een mousse van coquilles.

Wat Short Cooking Races
Waar SieMatic, Hobbemastraat
Wie Stefan van Sprang, Rainier Zweep, Silvia Lucherelli, Frank Boelens, Lieneke van Hoek, Alice Sharpe
Wanneer dinsdag 22 mei, 18.00 tot 20.30 uur

Drank en spijs ***
Sfeer ***
Hans denkt ook aan een battle tussen badmeesters, croupiers of wethouders

Michiel Hofman: "Het gaat om intuïtieve waarden van de mens in de natuur. Dat vertalen wij in architectuur en nu ook in eten."

Daarna legt hij uit wat hij daar precies mee bedoelt, maar daar heb ik niet lang genoeg voor op school gezeten.

We mogen proeven, allemaal. We krijgen een zwart muntje voor het lekkerste gerecht en een witte voor de mooiste.

Van Strang staat bij de asperges met bloedsinaasappel. Hij eet. Daarna: "Al die smaken, voor mij is het een yin-yang. En die kokos is geniaal. Mag die bij mij op de kaart?"

Een gelopen race, zeg ik.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Luuk van den Berg, Cynthia Deckers, Barbara Dujardin en Michiel Hofman (HofmanDujardin). Over intuïtieve waarden van de mens in natuur, architectuur en asperges.Beeld Schuim
Daniel Diez Ausias en José Ignacio Velasco Martin van MVRDV. Asperges met een Spaanse twist.Beeld Schuim
Chef Stefan van Sprang (Aan de Poel): 'Ze moeten voor honderd man koken. Pittig, hoor.'Beeld Schuim
SieMatic-eigenaar Rainier Zweep: 'It's been a long journey.' Met Silvia Lucherelli (Towant).Beeld Schuim
Frank Boelens (Gaggenau): 'Heel smaakvol.' Met Lisa Storm en Eline Prins van Prins PR.Beeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden