Kooistra stilletjes begraven

AMSTERDAM - Horecamagnaat Sjoerd Kooistra wordt zaterdag begraven op een niet nader gespecificeerde plaats. De begrafenis is in zeer kleine kring.

Naaste familieleden, zelf niet uitgenodigd, menen te weten dat Kooistra op een stukje land nabij zijn landgoed in Ubbergen eerder twee graven heeft laten inrichten.

Volgens een naaste medewerker van Kooistra heeft zijn baas, die maandag zelfmoord pleegde in Ubbergen, een lijst achtergelaten van mensen die hij op zijn begrafenis duldt. Gisteren was er een afscheidsbijeenkomst in villa Rozendal op het landgoed.

De zelfdoding van Kooistra maakte deze week een voorlopig einde aan zijn titanenstrijd met bierbrouwer Heineken, die hem op 22 juni had gesommeerd al zijn zakelijk een privébezittingen in binnen- en buitenland over te dragen. Kooistra's bedrijf Plassania BV heeft een schuld van zeventien miljoen bij Heineken.

Die brief is volgens zijn advocaat, Oscar Hammerstein, de directe oorzaak geweest dat Kooistra zichzelf heeft verhangen. Hij koppelde daar in de media de opzienbarende beschuldiging aan dat Heineken Kooistra heeft vermoord. De brouwer reageerde daar terughoudend op, maar besloot wel direct alle procedures stil te leggen en geen uitvoering te geven aan nieuwe ontruimingsvonnissen.

''Ze hebben me lange tijd niet willen ontvangen,'' zegt Hammerstein, ''maar nu zat ik een dag later al met ze om tafel. Als ik maar niet meer beweerde dat zij de moord hebben gepleegd.''

Nadat Kooistra en Heineken elkaar maandenlang bij de rechter troffen, soms wel drie keer per week, was er woensdag een eerste informeel contact tussen Hammerstein en advocaat Charly Moons van Heineken. Ze willen daar weinig over kwijt. ''De boel is natuurlijk nog lang niet opgelost, maar er is wel een traject besproken,'' zegt Hammerstein. ''Maar zolang Sjoerd nog niet is begraven, gaan we nog niet over zaken praten. We willen rust in de tent. Volgende week zien we verder.''

Hammerstein treedt, nu zijn cliënt is overleden, als advocaat op namens Plassania en 'misschien ook wel namens de erfgenamen', zoals hij zegt. De belangrijkste erfgenaam is Kooistra's levenspartner Dick Loorbach, maar van de laatste wil is nog niets naar buiten gekomen.

''Mensen vragen mij botweg wat er in het testament staat,'' zegt Hammerstein.

''Onbegrijpelijk, die vraag. Ik praat dagelijks met Dick, maar daar ga ik toch niks over zeggen?'' Hij verwacht dat het concern Plassania, met 87 grote horecazaken in Nederland, hangend onder tientallen bv's, overeind zal blijven. ''Maar het was een onemanshow, die kan een ander niet voortzetten. Het kan best zijn dat het bedrijf gesplitst wordt of verkocht, in elk geval is verdere groei uitgesloten, zal ik maar zeggen.''

De raadsman zegt dat Heineken in die ontwikkelingeneen sleutelpositie inneemt, als huurder van 41 Kooistracafés, als groteschuldeiser, als pandhouder van de inventaris en als hypotheekverstrekker tot een bedrag van 55 miljoen. ''Je kunt bijna wel zeggen dat Plassania een nieuwe dochter is vanHeineken.'' (ALBERT DE LANGE)

Vandaag in Het Parool: Wat bezielde Kooistra?
Sjoerd Kooistra vreesde zonder twijfel het gezichtsverlies dat hij zou lijden zodra zijn imperium ineen zou storten, maar dan nog rijst de vraag: waarom pleegt iemand die nog tientallen miljoenen achter de hand heeft, zelfmoord? Bij de dood van de grootste kroegbaas van Nederland.

Foto Jan van Breda, www.janvanbreda.com

Sjoerd Kooistra. Foto Jan van Breda Beeld
Sjoerd Kooistra. Foto Jan van Breda
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden