Kooistra leende zichzelf 100 mln

null Beeld

AMSTERDAM - De maandag in zijn woning in Ubbergen dood aangetroffen Sjoerd Kooistra heeft vlak voor zijn dood nog een financiële noodsprong gemaakt in de kennelijke hoop zijn horeca-imperium (ruim tachtig cafés in heel Nederland) van de ondergang te redden.

Begin vorige week leende Kooistra van zijn privévermogen zeventig miljoen euro aan Plassania Beheer BV, de moedermaatschappij van zijn horecabedrijf. In totaal, inclusief verschuldigde rente, kwam Plassania daardoor voor zo'n honderd miljoen bij Kooistra in het krijt te staan, blijkt uit de akte van lening. In feite leende Kooistra het geld aan zichzelf, omdat hij directeur en de belangrijkste aandeelhouder van Plassania was.

Als zekerheid verstrekte Plassania bij die megalening aan Kooistra hypotheek op een onafzienbare reeks horecapanden waarin de bv belangen heeft, onder meer in Groningen en in Amsterdam (vooral in de Reguliersdwarsstraat).

Ook verhypothekeerde Plassania de kapitale privéwoning van Kooistra en zijn partner Dick Loorbach in Ubbergen.

De lening bevestigt, in weerwil van beweringen van zijn vriend en advocaat Oscar Hammerstein, dat Kooistra's uitgestrekte imperium als gevolg van een reeks zakelijke problemen aan de rand van faillissement verkeerde, en dringend in geldnood zat; banken wilden het bedrijf kennelijk niets meer lenen.

De politie heeft vanmiddag na sectie bekendgemaakt dat Kooistra inderdaad zelfmoord heeft gepleegd. (BART MIDDELBURG)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden