Kooistra haalde 25 miljoen uit holding

Kooistra. Foto ANP Beeld Nederlandse Freelancers
Kooistra. Foto ANPBeeld Nederlandse Freelancers

AMSTERDAM - Wijlen Sjoerd Kooistra heeft in de laatste twee jaar van zijn leven voor privédoeleinden rond de 25 miljoen euro uit Plassania BV gehaald, de holding van zijn uitgebreide horecaconcern. Dat blijkt uit het eerste voorlopige verslag van de curator, de Amsterdamse advocaat Seerp Gratama.

Kooistra maakte eind juni een einde aan zijn leven. Enkele weken daarna ging Plassania BV failliet.

De precieze bestemming van deze uitgaven wordt nog door de curator onderzocht, maar deze zullen waarschijnlijk te herleiden zijn naar het zeer luxe bestaan dat hij leidde met zijn partner Dick Loorbach.

Kooistra bezat bij zijn overlijden een stadsvilla in Groningen, een duur appartement in de Amsterdamse Mahlertoren, een landgoed in Ubbergen en een landhuis en
een groot jacht in Spanje.

De totale schuldenpositie van Plassania is nog niet bekend, maar is voorlopig vastgesteld op 150 miljoen euro. Grote schuldeisers zijn de brouwerijen Heineken, Inbev en Grolsch alsmede de FGH Bank. Het bedrijf heeft nog voor 13 miljoen euro aan vorderingen op derden openstaan.

Aan Plassania zijn circa 72 horecabedrijven verbonden, verspreid over Nederland: met name in Groningen en Amsterdam, maar daarnaast ook in Nijmegen, Enschede, Tilburg, Den Bosch, Breda en Eindhoven.

Deze horecabedrijven zijn ondergebracht in aparte, zelfstandig opererende rechtspersonen die niet binnen het faillissement van Plassania vallen. Wel zijn sommige panden van Plassania, of ze worden door de bv gehuurd en zijn weer onderverhuurd of verpacht. (ALBERT DE LANGE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden