Plus Ten Slotte

Koo Koekoek (1933-2018): Ook buiten het veld een scheids

Een betere plek om naar Koo Koekoek te vernoemen dan de scheidsrechterskleed­kamer van Almere City FC bestaat niet. Met zijn vrouw Nel verwelkomde hij daar jarenlang de scheidsrechters.

Koo Koekoek was Lid in de Orde van Oranje-­Nassau Beeld Almere City

Zelf was hij ook actief als scheidsrechter, in het amateurvoetbal, zowel op het veld als in de bestuurskamers.

De meeste mensen zullen vooral zijn stem kennen: 25 jaar lang vertelde hij op zondagochtend op Radio Noord-Holland welke wedstrijden er wel en niet waren afgelast.

Koekoek werd in 1950 lid van de Scheidsrechters Vereniging Amsterdam (SVA). Het bleek een opmaat te zijn voor een leven dat grotendeels in het teken kwam te staan van het rechtspreken op het voetbalveld. "Leiding geven is mooi," zei Koekoek in 2013 in Het Parool. "Als het goed gaat krijg je 22 handjes."

Van scheidsrechter werd hij rapporteur. Ook was hij lid van de Tuchtcommissie, bepaalde hij als consul of wedstrijden moesten worden afgelast en was hij ook nog 22 jaar voorzitter van de vereniging.

Goed gekleed
Een andere passie van Koekoek, naast het fluiten, was het Almeerse voetbal. Toen FC Omniworld in de top van het amateurvoetbal speelde was hij speaker bij thuiswedstrijden.

Ook nadat de amateurclub het betaalde voetbal in was gegaan en de naam veranderde in Almere City FC, miste Koekoek geen wedstrijd. Zijn vrouw ging altijd met hem mee. "Waar ome Koo was, was tante Nel ook," zegt Henk Couwenberg, erelid van Almere City.

De liefde voor het scheidsrechtersvak wist hij over te brengen op zijn kleinzoon, Tom Koekoek.

Tot grote trots van zijn grootouders floot die wedstrijden in de Jupiler League. Oma waste zijn kleren, opa gaf advies: "Je moet ergens binnenkomen. Goed gekleed, zo van: ik ben de scheidsrechter."

Afscheid
De bijdrage van Koekoek aan de scheidsrechterswereld kon overal reke­nen op waardering. Hij werd benoemd tot Lid van Verdienste van de KNVB en de Centrale Organisatie van Voetbal Scheidsrechters (COVS), werd Lid in de Orde van Oranje-­Nassau en was erevoorzitter van de SVA.

"De laatste maanden was hij aan het aftakelen," zegt Couwenberg. Zijn vrouw was ziek geworden en overleed afgelopen november na euthanasie. "Toen zij stierf, stierf er ook een gedeelte van hem. Nel en Koo ­waren één."

Koekoek werd zelf ook ziek. Leukemie. Voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen FC Emmen op 25 maart maakte hij, in het bijzijn van vrienden en familie, bekend ook voor euthanasie te kiezen. "Ik ga jullie verlaten, ik ga naar mijn vrouw Nel toe," zei hij tijdens zijn afscheid.

Voor de laatste keer genoot hij van de wedstrijd. Hij nam nog een glaasje wijn en zag zijn Almere City met 2-2 gelijkspelen.

Zes dagen na de wedstrijd overleed Koekoek, op 84-jarige leeftijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden