Koninklijke onderscheiding voor oud-generaal Petraeus

De Amerikaanse generaal buiten dienst David Petraeus heeft vrijdag in Den Haag een hoge koninklijke onderscheiding gekregen. Hij is benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau, met de zwaarden.

David Petraeus Beeld EPA
David PetraeusBeeld EPA

Minister Hans Hillen van Defensie reikte hem de versierselen uit op het ministerie van Defensie, aldus zijn woordvoerster. Petraeus, die nu de baas is van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, kreeg de onderscheiding vanwege al zijn verdiensten als militair en met name de rol die hij voor Nederland heeft gespeeld in Irak en Afghanistan. De vroegere viersterrengeneraal was van juli 2010 tot juli 2011 opperbevelhebber van de internationale troepenmacht ISAF in Afghanistan.

Veel Nederlandse oud-commandanten die tijdens missies met Petraeus hebben gewerkt, woonden de bijeenkomst bij. Ook Nederlandse familieleden van de Amerikaan en de Friese commissaris van de Koningin, John Jorritsma, waren erbij. De vader van Petraeus groeide op in Friesland. Behalve de onderscheiding kreeg Petraeus ook zijn stamboom vanaf 1599 uitgereikt.

Hij had na afloop een ontmoeting met premier Mark Rutte.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden