Koninklijke onderscheiding voor oprichter 113 Zelfmoordpreventie

Directeur en psychiater Jan Mokkenstorm (56) van 113 Zelfmoordpreventie is vrijdag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Het Parool
null Beeld Daniel Cohen
Beeld Daniel Cohen

Mokkenstorm kreeg de onderscheiding van loco-burgemeester Marjolein Moorman tijdens het 10-jarig jubileum van de stichting.

Mensen met suïcidale gedachten en hun naasten kunnen voor hulp naar de stichting bellen. Ook geeft het platform online therapie, trainingen en een zelfhulpmodule.

De stichting is uitgegroeid tot hét centrum voor zelfmoordpreventie in Nederland. De psychiater schuwde niet in gesprek te gaan met politici, beleidsmakers en zorgverzekeraars. Zo ging hij met ProRail in gesprek om oplossingen te bedenken om het aantal zelfmoordpogingen op het spoor terug te dringen.

Ook internationaal probeerde de oprichter meer bewustzijn voor zelfmoord te creëren. Hij richtte het Suicide Prevention Action Network op, waarbij zeventien gezondheids- en ziekenhuissystemen zich aansloten om gegevens uit te wisselen en te analyseren over zelfmoord.

Mokkenstorm heeft alvleeskanker en heeft niet lang meer te leven. In een interview met de Volkskrant vertelt hij onder andere over zijn stichting en filosofeert hij in zijn laatste maanden over de zin van het leven.

Vorige week kreeg ook de oprichter van de Amsterdam Cello Biënnale een koninklijke onderscheiding

Lees ook het interview met Jan Mokkenstorm in 2016

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden