Koninklijke eer voor Nelson Mandela

Bij de herdenkingsdienst voor Nelson Mandela dinsdag zijn de Europese koningshuizen goed vertegenwoordigd. Er moest echter aan verschillende hoven wel worden gegoocheld met de agenda. Het Noorse en Zweedse koningshuis hebben dinsdag ook verplichtingen in eigen land met de uitreiking van de Nobelprijs voor de vrede in Oslo en de overige Nobelprijzen in Stockholm.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Kroonprins Haakon vertegenwoordigt dinsdag in Johannesburg zijn vader koning Harald, die het bij de uitreiking van de vredesprijs ook moet stellen zonder de van een nekoperatie herstellende kroonprinses Mette-Marit. De Zweedse koning Carl Gustaf moet het dinsdag stellen zonder zijn beide dochters. Kroonprinses Victoria gaat naar Zuid-Afrika en prinses Madeleine laat zich excuseren vanwege haar zwangerschap.

Het Belgische hof maakte zondag bekend dat koning Filip naar de plechtigheid gaat. Denemarken vaardigt kroonprins Frederik af naar het voetbalstadion waar de herdenkingsdienst wordt gehouden. Uit Spanje gaat prins Felipe, die wordt vergezeld door premier Rajoy.

Luxemburg
Luxemburg maakte eerder al bekend dat groothertog Henri zou gaan en de RVD voegde daar zaterdag aan toe dat koning Willem-Alexander op 10 en 11 december in Johannesburg en Pretoria zal zijn. Behalve naar de herdenkingsdienst gaat hij ook de laatste eer bewijzen in het Uniegebouw in de hoofdstad.

De audiëntie die de koning dinsdag zou hebben met de president van Burundi is van de baan en het lijkt erop dat hij woensdag ook zal ontbreken bij de uitreiking van de Prins Claus Prijs 2013. Koningin Máxima moet dit jaar eveneens overslaan. Zij is eveneens in Afrika. Ze begint maandag aan een 5-daags bezoek aan Ethiopië en Tanzania.

Engeland
Koningin Elizabeth houdt volgend jaar een eigen herdenkingsdienst. Dat gebeurt in Westminster Abbey op een nog nader te bepalen datum. Het is voor het eerst dat voor een niet-Brit zo'n herdenking wordt gehouden. Mandela en Elizabeth, door de Zuid-Afrikaan aangeduid als 'mijn vriendin Elizabeth' konden het goed met elkaar vinden. De Britse koningin is dinsdag niet in Johannesburg voor de herdenkingsdienst. De reis is te ver en te vermoeiend voor de inmiddels 87-jarige vorstin. De verwachting is dat prins Charles en mogelijk ook Camilla naar Zuid-Afrika zullen gaan.

Koningin Elizabeth liet na het overlijden van Mandela weten 'diepbedroefd' te zijn. Ze ontmoette Mandela voor het eerst in 1991 tijdens een top van het Gemenebest in Zimbabwe. Mandela was toen net een jaar vrijgelaten na een gevangenschap van 27 jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden