Koningsvaart zonder koningssloep stelt teleur

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is teleurgesteld dat de koningssloep niet wordt ingezet na de troonswisseling op 30 april. Volgens een woordvoerster van het museum was de koninklijke sloep op tijd vaarklaar geweest voor de koningsvaart.

De koningssloep met onder anderen koningin Juliana en prinses Beatrix in 1961. Beeld ANP
De koningssloep met onder anderen koningin Juliana en prinses Beatrix in 1961.Beeld ANP

Burgemeester Eberhard van der Laan zei woensdag op een persconferentie dat er twijfels bestaan over de sloep, omdat die 50 jaar op het droge heeft gelegen. Het Scheepvaartmuseum weerspreekt dit argument.

'We hebben de gemeente al aangegeven dat de sloep op tijd klaar zou zijn. We zijn teleurgesteld dat de burgemeester dit toch in twijfel trok. Een deel van zijn argumentatie is niet juist', aldus de zegsvrouw van het Scheepvaartmuseum.

De sloep behoort tot de collectie van het maritieme museum. Het is een galei uit 1816 waarmee de koninklijke familie zich bij bijzondere gelegenheden liet vervoeren. Koningin Juliana en prins Bernhard hebben het schip nog gebruikt bij hun zilveren huwelijk in 1962.

Mogelijk bestaat er een verkeerd beeld van de sloep en de stabiliteit ervan, meent de zegsvrouw. 'Het is inderdaad een rank schip, maar weegt wel 7 ton. De stabiliteit lijkt ons gegarandeerd', zegt ze. De politie geeft echter de voorkeur aan een 'steviger' schip.

Het Scheepvaartmuseum kreeg onlangs 1 miljoen euro van de BankGiro Loterij. Daarvan is 30.000 euro bestemd voor de restauratie van de sloep. In het najaar van 2014 is de koningssloep weer te zien voor museumbezoekers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden