Koningssloep na 8 jaar terug in Scheepvaartmuseum

Na acht jaar afwezigheid ligt de Koningssloep er weer in volle glorie bij, in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Na een openingsceremonie vanavond is de 'gouden koets te water' weer te bewonderen in een speciaal daarvoor gebouwde glazen behuizing aan een steiger bij het museum.

De Koningssloep is na restauratie weer te zien in het Scheepvaartmuseum Beeld anp
De Koningssloep is na restauratie weer te zien in het ScheepvaartmuseumBeeld anp

De sloep is na een grondige restauratie 'vaarklaar'. Het museum hoopt dat het staatshoofd het 17 meter lange schip weer een keer gebruikt bij officiële gelegenheden.

De Koningssloep is een galei die in 1816 werd gebouwd voor koning Willem I. Het schip is dertig keer gebruikt tijdens koninklijke gebeurtenissen. Voor de laatste keer was dat in 1962, tijdens het zilveren huwelijk van koningin Juliana en prins Bernhard.

In 1983 gaf toenmalig koningin Beatrix het schip in bruikleen aan het Scheepvaartmuseum. Door een verbouwing van het museum in 2007 was de Koningssloep echter niet meer voor het publiek te zien. Dankzij talloze financiële bijdragen kon het museum een grondige onderhoudsbeurt uitvoeren. Het eikenhouten schip is geschuurd, geplamuurd en opnieuw geverfd. De vele versieringen, waaronder het boegbeeld Neptunus, kregen hun glans terug.

Mocht koning Willem-Alexander de Koningssloep weer een keer willen gebruiken, dan gaat dat volgens een vast protocol. Alleen adelborsten van de marine mogen roeien. Tijdens het roeien mogen ze het staatshoofd en andere hoogwaardigheidsbekleders aan boord niet aankijken. Tussen elke slag horen precies drie seconden te zitten. In de boot is plek voor twintig adelborsten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden