Koningslied: van idee tot terugtrekking

Een dag na de officiële presentatie heeft componist John Ewbank zijn koningslied teruggetrokken. Het lied was een idee van het Nationaal Comité Inhuldiging. Het was de bedoeling dat het op 30 april door het hele land zou worden meegezongen. Hieronder een overzicht van de gebeurtenissen rond het lied, een van de officiële initiatieven van het Nationaal Comité Inhuldiging.

John Ewbank Beeld anp
John EwbankBeeld anp

12 maart: John Ewbank is gevraagd om het koningslied te componeren, zegt hij aan tafel bij DWDD. De tekst is nog niet klaar, maar John heeft wel ideeën, laat hij weten.

13 maart: Ewbank wordt beschuldigd van plagiaat, maar hij stelt te kunnen bewijzen dat hij de melodie al acht jaar geleden heeft geschreven.

22 maart: Binnen de oranjeverenigingen in Nederland zijn twijfels over hoe het lied in gezamenlijkheid door het hele land moet gaan klinken. Ook vanaf de Boven- en Benedenwindse Eilanden moet het lied worden gezongen.

1 april: De eerste artiesten die het nummer zingen zijn bekend. De bedoeling is het lied op 30 april 's avonds in het Rotterdamse Ahoy te brengen, met een rechtstreekse verbinding zodat Willem-Alexander en Máxima het vanuit Amsterdam kunnen volgen. Het volk zingt dan mee.

2 april: Steeds meer namen van meezingende artiesten worden bekend. Het Metropole Orkest zal ze begeleiden.

9 april: Acda en de Munnik schrijven toch niet mee aan de tekst. Het schrijversteam bestaat nu uit Alain Clark, Guus Meeuwis, Jack Poels en Daphne Deckers. Veel artiesten komen met hun eigen koningsliedjes.

10 april: De inzending van zinnen voor de tekst is gesloten. Ongeveer 3300 mensen hebben iets ingestuurd, op basis waarvan de tekst wordt geschreven.

19 april: Het lied is af en op Radio 2 voor het eerst te horen. Het nummer duurt 5 minuten en 8 seconden. De tekst staat ook op internet zodat Nederlanders kunnen oefenen voor 30 april. Ook is er een website en een app met een karaokeversie. De opbrengst van het lied gaat naar het Oranje Fonds.

19 april: Het lied is nauwelijks voor het eerst te horen geweest of de sociale media ontploffen. De kritiek - ook van collega-artiesten - is niet mals en #koningslied blijft vanaf nu trending topic op Twitter. Tekst, muziek en clip worden massaal gehekeld of belachelijk gemaakt. Ook is er een enkele positieve reactie te horen. Het nummer is meteen het meest gedownloade lied in de Nederlandse iTunes-store. 'Superleuk', vindt componist Ewbank.

19 april: John Ewbank laat weten zich van de kritiek niet veel aan te trekken. 'Ik vind het eigenlijk wel grappig.'

19 april: Het lied is even (20 minuten) van YouTube verdwenen. Door een beveiligingsprobleempje hadden velen het als 'spam' gerapporteerd.

19 april: Op internet start onder meer columniste Sylvia Witteman een petitie tegen het lied. Een anti-koningsliedpagina op Facebook wordt massaal 'geliket'.

20 april: De teller van de Witteman-petitie komt in de loop van de dag in de buurt van de 40.000.

20 april, avond: John Ewbank trekt zijn lied terug, meldt hij op zijn Facebookpagina. Hij is klaar met alle kritiek, scheldpartijen en geklaag.

21 april: het Nationaal Comité Inhuldiging betreurt dat, maar zegt er begrip voor te hebben.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden