Recensie

Koningslied: lauwe thee met zoetstof *

Koningslied van John Ewbank (muziek) en Jack Poels, John Ewbank, Alain Clark, Guus Meeuwis, Daphne Deckers, Kraantje Pappie, Gers Pardoel, Ali B en Lange Frans (tekst), door het Metropole Orkest, Carel Kraayenhof en 51 artiesten.

Een groep BN'ers met op de voorgrond John Ewbank tijdens het opnemen van het Koningslied. Het lied zal op 30 april in Ahoy worden gezongen door een groot aantal nationale sterren. Beeld anp
Een groep BN'ers met op de voorgrond John Ewbank tijdens het opnemen van het Koningslied. Het lied zal op 30 april in Ahoy worden gezongen door een groot aantal nationale sterren.Beeld anp

Na de eerste beluistering van het Koningslied was de logische gedachte: moeder, waar kan ik mij verhangen? Wat een opeenstapeling van bombastische, weeë, leugenachtige clichés is dit lied. En heel Nederland wordt geacht dit op 30 april mee te zingen.

We geven toe dat zo'n lied schrijven niet eenvoudig is. Het moet zowat alle Nederlanders aanspreken, dus meer dan lauwe thee is niet te verwachten. Maar je kunt het ook overdrijven. Deze thee is lauw, maar ook onhelder, smakeloos en vergeven van de zoetstof.

Laten we de weerzin even terzijde schuiven en kijken wat er werkelijk wordt gezongen en gespeeld. Ten minste zes artiesten hebben al een lied gemaakt met de melodie van het Koningslied. Hoe moet je het werk van John Ewbank dan noemen? Cliché, klassiek thema of diefstal in commissie? Vooruit, klassiek thema.

Met de tekst is, los van de overdaad aan clichés, iets vreemds aan de hand. Het is moeilijk uit te maken wie aan het woord is. Daar sta je dan/ Je zag dit moment al zo vaak in je dromen. Die je moet Willem-Alexander zijn en de wij die later met hem meelopen, zijn wij, het Nederlandse volk.

Maar dan: Door de regen en de wind/ zal ik naast je blijven staan/ (...)/ Ik zal waken als jij slaapt/ Ik behoed je voor de storm/ Hou je veilig zo lang als ik leef. Wie staat hier naast wie? De ik is nu opeens Willem-Alexander, want hoe zouden wij, eenvoudige burgers, de koning voor storm kunnen behoeden? Andersom is het natuurlijk een fluitje van een cent.

Maar dan beginnen de rappers. Eerst denk je nog dat het over W.-A. en Máxima gaat: Eén strijd, twee levens/ We staan voor elkaar, niet te breken. Maar verderop is de ik het Nederlandse volk: Ik draag een vaandel met jouw naam/ Geloof in jou zolang we bestaan/ Ik bouw een dijk met m'n blote handen/ En hou het water bij jou vandaan. Hier redt het volk de koning, met blote handen nog wel.

Later is de koning weer de redder die 'een baken in de nacht' is en 'de haven wijst in de nacht'. Knap van die koning. Maar wij zitten met dat lied.

Het Koningslied is niet alleen onwaarachtig, het is ook dom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden