Terugblik

Koningsdag 2016: gezellig, rustig en meestal droog

Koningsdag kwam woensdag in Amsterdam trager op gang dan anders en was rustiger dan voorgaande jaren, maar met vlagen konden de zonnebrillen op. Poncho's deden de rest.

Redactie
Het weer zat mee: misschien wel de grootste verrassing van de dag. Beeld ANP
Het weer zat mee: misschien wel de grootste verrassing van de dag.Beeld ANP

'Koudste Koningsdag ooit? Warmste zullen ze bedoelen!" roept een dj vanaf een podium in de Westerstraat. Het publiek begint te joelen en sommigen besluiten prompt de jas uit te trekken.

Het is misschien wel de grootste verrassing van de dag. De mensen die woensdag ondanks de winterse temperaturen besluiten de 49ste verjaardag van de koning wel te vieren, zijn op het ergste voorbereid. Maar de zon laat zich toch nog een groot deel van de middag zien. En dat zorgt op veel plekken voor vertrouwde beelden.

Op AT5 is te zien hoe het Vondelpark 's ochtends vroeg bestormd wordt door verkopers en artiesten voor een dag, op de Prinsengracht is het hier en daar dringen geblazen en bij de Blaffende Vis, met Amalia als Sneeuwwitje aan de gevel, is het zoeken naar een rustige wandelroute.

Er staan rijen voor de wc's en de pinautomaat, en in de zijstraatjes van de Jordaan liggen de stoepen vol met rommel en worden kinderen ingezet om van de oude troep af te komen. Soms met succes.

Kijken is kopen
Voetballertje Lev heeft een schare fans om zich heen verzameld terwijl hij een trucje van Johan Cruijff laat zien. Ook blijkt hij een slimme verkoper: kijken is kopen, ook als je toevallig langsliep. De zaken gaan goed.

Op de Brouwersgracht worden gekookte eieren verkocht, 'scharrel uiteraard'. "Even tikken en opeten bij je biertje. Zoals het hoort in de Jordaan."

Iets verderop vindt het lachgas gretig aftrek en ook de polaroids gaan als warme broodjes. Voor anderen was de dag een excuus voor een verkleedpartij. Vanuit het raam kijken drie dames, in matchende oranje jas en hoed, goedkeurend naar de dansende en drinkende menigte op straat.

Het wisselvallige weer mag de sfeer niet drukken: er wordt gedanst, muziek gemaakt en voordat mensen het weten, legen ze de portemonnees bij grabbeltonnen, trompetdozen en neptatoeages. Een hagelbui brengt mensen samen onder de vele tenten, neergezet voor precies dat doel, en regenjassen en poncho's beschermen tegen de sporadisch vallende regen.

Plek om te varen
Dat het rustiger is dan voorgaande jaren is vooral te merken op de grachten. Waar de boten op sommige plekken normaliter aaneengesloten stilliggen, kon nu prima worden gevaren. Rondom veel podia blijven de mensenmassa's uit. Je kunt er zelfs dansen.

Ook kun je bijna overal gewoon wandelen in plaats van stapvoets lopen of schuifelen. De gemeentewoordvoerder omschreef de vrijmarkten als 'gezellig druk'. Er was een incident op de Nieuwendijk, waar een aantal provocerende jongeren werd gearresteerd, en in de nacht van woensdag op donderdag was er een steekpartij met één gewonde in de Reguliersdwarsstraat.

Toch spreekt de politie van een rustige Koningsdagviering. Aan het eind van de dag houdt de zon het voor gezien en moeten de capuchons weer op, maar op de koudste Koningsdag sinds 1985 telt de stappenteller gewoon 25.000 stappen en danspassen.

Teruglezen - Koningsdag 2016 in Amsterdam:

En zo werd het toch een feestje. Beeld anp
En zo werd het toch een feestje.Beeld anp

18.57 Politie verricht aanhoudingen op de Nieuwendijk
Op de Nieuwendijk hebben agenten van de ME en politie te paard een groep jongeren uiteengedreven, die daarvoor de politie provoceerde en met voorwerpen bekogelde. Dat meldt AT5. Er is een nog onbekend aantal aanhoudingen verricht. De politie noemt het het eerste noemenswaardige incident van deze Koningsdag.

18.50 Anything more conservative?
Een groepje Filipijnse toeristes is keihard aan het onderhandelen op de Van Baerlestraat. "No, that dress is far too hot. We are not hot, only the Philippines are. Do you have anything more conservative?"

null Beeld Olga Ketellapper
Beeld Olga Ketellapper

17.52 Rode Kruis behandelt 47 mensen in Amsterdam
Koningsdag verloopt "rustig en beheersbaar", zo meldt het Rode Kruis. Hulpverleners hebben "substantieel minder" te doen dan in andere jaren. In Amsterdam waren er wel wat problemen met alcohol en drugs. 47 mensen in totaal moesten worden geholpen in de hoofdstad.

17.43 Op de Nieuwmarkt is het schuilen geblazen
Nadat het tegen alle verwachtingen in lang droog en aangenaam bleef, beginnen nu langzamerhand de eerste regenbuien de kop op te steken. Een voor- en na foto van de Nieuwmarkt. Waar volgens een verslaggever overigens meer dan genoeg schuilplaatsen zijn.

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool
null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

17.23 uur Pontje met muziek
Op het pontje dat tussen de NDSM-werf en Centraal Station vaart, vermaakt een dj de overstekende oranjefans. Hij draait reeds vier uur en volgens verslaggever Ruben Wissing is het een vrolijke bedoening op het bootje.

null Beeld Ruben Wissing
Beeld Ruben Wissing
null Beeld Ruben Wissing
Beeld Ruben Wissing

17.03 uur Tientallen vrienden op een sloep
Kapitein Cornelis (26) vaart 110 vrienden rond de grachten. "Zo lang je rustig blijft en om je heen kijkt is er niets aan de hand. En niet drinken, dat helpt ook."

De boot mocht niet de Prinsengracht op van de politie omdat hij langer is dan tien meter. "Dus varen we gewoon een stukje om over de Singelgracht naar de Amstel."

null Beeld Christiaan Paauwe
Beeld Christiaan Paauwe

16.50 uur Speeldoos op de Dam
De blinde straatmuzikant Bennie Volkens staat ook op Koningsdag gewoon voor de Nieuwe Kerk, zijn vaste stek, met een oranje krans om zijn nek. Hij heeft wel moeite met zijn speeldoos boven het lawaai van de kermis en het naastgelegen muziekpodium uit te komen.

null Beeld Pim Brasser
Beeld Pim Brasser

16.33 uur Politie: Rustiger dan andere jaren
Het is vooralsnog een vrij rustige Koningsdag in het centrum van Amsterdam, waarschijnlijk door het tegenvallende weer. Dat zeggen woordvoerders van de gemeente en de politie.

"De vrijmarkten zijn gezellig druk, maar er zijn toch wat minder mensen dan voorgaande jaren,'' aldus een gemeentewoordvoerder. Ook de politie zei aan het einde van woendagsmiddag dat het 'rustiger is dan andere jaren', maar het is 'even goed gezellig'. Noemenswaardige incidenten zijn er niet gemeld: "Het gaat heel goed.''

Ook Koningsnacht verliep voorspoedig en zonder grote incidenten. "Het was eigenlijk zoals een normale uitgaansavond."

16.02 uur 'Even een dagje oranje'
Koningsdag trekt mensen wereldwijd naar de stad. Jordan (25) en Sarah (22) besloten dinsdagavond zes uur een bus uit Parijs naar Amsterdam te nemen. Ze struinen samen sinds vroeg in de ochtend door de stad. Even een dagje oranje, en vanavond weer terug.

Sarah: "Ik wist niet dat het zo'n belangrijk was. Wat vrienden vroegen om mee te komen, en ik dacht, waarom niet?" Jordan uit Californië is hier voor de derde keer. "Die nachtbus heb ik er helemaal voor over."

null Beeld Christiaan Paauwe
Beeld Christiaan Paauwe

15.52 uur Feestgedruis op de NDSM-werf
De partytent van These Guys op de NDSM-werf stroomt vol. Tot acht uur vanavond is het feestgedruis welkom op het gratis festival. Voor bezoeker Maud (23) uit Amsterdam is dit de plek voor 'jong volk' om koningsdag te vieren: "Je wil nu niet op de Prinsengracht of de Dam zijn, hier kun je tenminste lopen en betaal je maar 2,50 voor een biertje."

De partytent van These Guys. Beeld Ruben Wissing
De partytent van These Guys.Beeld Ruben Wissing

15.43 uur 'Ik herken ze'
Dala (43) verkoopt koksproducten en warme pinda's. "Vooral die pinda's gaan erg hard!" Dala vindt juist dat er meer Amsterdammers zijn. "Er komen veel mensen uit de Bijlmer langs. Ik kom daar ook vandaan en herken ze."

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

15.40 uur 'Die komen van buiten'
Sea Van der Kooyen (65) uit de Bijlmer verkoopt plantjes. "Dit is de eerste keer dat ik hier kom. Ik heb al wat plantjes verkocht, ik ben tevreden. De sfeer is goed, ik heb wel het idee dat er meer dagjesmensen zijn. Je herkent ze aan de grote groepen waarin ze langslopen, daar zie je aan; die komen van buiten."

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

15.26 Ahmed Marcouch handelt er op los in Diemen
Wie over de vrijmarkt in Diemen slentert loopt zomaar kans over het kleedje van Kamerlid Ahmed Marcouch te struikelen. De PvdA'er zit met een kleedje vol schoenen en kleding op straat.

15.15 uur: Ook de NDSM-werf loopt vol.
De gezellige mensenmassa laat zich niet kennen door het omslachtige weer. Volgens een politievrouw op het terrein (met oranje pruik) zijn er nog geen calamiteiten geweest rond de vele kleine muziekpodia. "Het wordt steeds drukker, maar de sfeer zit er, ook bij ons, hartstikke goed in."

undefined

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool
null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

14.41 uur: Geen oranjedrukte bij de Ceuvel
Bij café de Ceuvel geen oranjedrukte. Een drijvend moestuintje, zelfgemaakte pizza's, een mix van kinderen, hipsters en honden en maken het café in Noord een oase van rust. Barvrouw Lili (23): "Ik weet niet waar heel Amsterdam hangt, maar we verwachten de grote drukte rond vijf uur wanneer de bandjes komen."

14.30 uur: Op de foto in de Gouden Koets
Op de Bredeweg kun je op de foto in de Gouden Koets. "We doen het al 14 jaar. En ieder jaar een actueel onderwerp. Dit jaar de restauratie van de gouden koets," zegt Marije. "We mogen niet zo maar oranjebitter verkopen, dus we maken er een toneelstukje omheen." De oranjebitter is een vast onderdeel van het gebeuren. "Ik kan het iedereen aanraden, zit hartstikke comfortabel hier," zegt passagier Willem.

14.20 uur: Wegblazen voor de foto
Blaasfoto, 1 euro. Laat je wegblazen door een bladerblazer voor een ongetwijfeld gênante foto. In de Westerstraat ter hoogte van de Tichelstraat.

14.14 uur: Hobo's, trompetten en gitaren
Op de Hogeweg laat men zich niet tegenhouden door het wisselvallige weer. Op elke straathoek wordt er dan wel met hobo, dan wel met trompet of gitaar het Wilhelmus gespeeld. Er worden naar hartelust spulletjes verkocht, iedereen mag op de foto als de koninklijke familie en voor 50 cent kun je petflessen met luchtdruk de lucht in knallen. Ook zijn de mannen en vrouwen van het straattheater aanwezig met interessante voertuigen. Voor de allerkleinsten is er een heel klein carouselletje.

14.03 uur: Nieuw afvalbeleid in de Jordaan
Echt druk is het nog niet op de Noordermarkt in de Jordaan. Nergens ligt nog afval, op een verdwaald bierblikje na. Toch is dit de plek waar wethouder Openbare Ruimte Abdeluheb Choho (46) het nieuwe afvalbeleid krijgt uitgelegd. Studenten houden door de hele stad bij hoeveel afval er ligt, zodat mankracht en afvalbakken volgend jaar beter kunnen worden ingezet. "Maar dan is het wel belangrijk dat we dit elk jaar gaan doen," zegt Choho.

Afvalbakken vallen door de felgroene kleur en de paal meer op. "En we delen groene zakken uit waar mensen hun afval in kunnen verzamelen," zegt projectleider schone evenementen Emiel de Booij (48). "En kijk, de Westerstraat is gewoon nog schoon. Natuurlijk moeten we hier aan het eind van de dag met de bezemwagen doorheen, maar ik denk echt dat het dit jaar beter gaat."

Tjr uit de Bijlmer verkoopt fietsjes. 'Er zijn nog niet zoveel mensen geweest.' Beeld Imke Stout
Tjr uit de Bijlmer verkoopt fietsjes. 'Er zijn nog niet zoveel mensen geweest.'Beeld Imke Stout
De Blaasfoto Beeld Het Parool
De BlaasfotoBeeld Het Parool
In de Jordaan worden groene afvalzakken uitgedeeld. Beeld Pim Brasser
In de Jordaan worden groene afvalzakken uitgedeeld.Beeld Pim Brasser

13.54: Lopen over de hoofden
Net hagelde het nog in de Jordaan, maar intussen komt het zonnetje alweer door. Van de voorspelde verregende Koningsdag is hier niets te merken: op de Prinsengracht kun je over de hoofden lopen. Op de kleedjes ligt nog genoeg uitgestald, maar de bruine cafés beginnen ook langzaam vol te lopen. En natuurlijk treedt er op elke hoek een volkszanger op, maar het podium met een dj is het populairst.

13.42 uur: Bijzondere vondsten
Ineke Hofland kocht op de vrijmarkt voor een tientje een schilderij dat rond 1920 geschilderd is. Nog iets gescoord op de vrijmarkt? Wij verzamelen de mooiste vondsten. Kom in de eregalerij door ons te mailen.

13.23 uur: Multatuli wordt verloot
De Zuid-Afrikaanse ondernemer Claudia Deken (20) verloot vandaag het Multatuli-monument op de Torensluis. Een lot kost 50 cent. "De winnaar moet Multatuli wel zelf op komen halen en volgend jaar weer terug komen brengen." De uitreiking is om drie uur.

13.15 uur: Johnny Jordaan in Noord

Twee leerlingen van muziekschool Noord spelen Amsterdamse smartlappen op de vrijmarkt aan de Buiksloterweg. Edwin (46), vader van een van de jonge muzikanten, kijkt trots naar zijn zoon als Johnny Jordaan's Geef mij maar Amsterdam wordt gespeeld. Volgens Edwin is het een goede afwisseling tussen alle marktkooplieden: "Het was vorig jaar zo'n succes, dit jaar moesten we weer meedoen."

Op de Prinsengracht kun je over de hoofden lopen Beeld Pim Brasser
Op de Prinsengracht kun je over de hoofden lopenBeeld Pim Brasser
null Beeld Christiaan Paauwe
Beeld Christiaan Paauwe
null Beeld Ruben Wissing
Beeld Ruben Wissing

12.46 uur: Nog steeds rustig in centrum
In het centrum is het ook vlak na het middaguur nog rustig. "We vermoeden dat het wat later op gang komt," aldus een woordvoerder van de gemeente. "De vrijmarkten zijn wel al gezellig druk, maar er zijn toch wat minder mensen dan voorgaande jaren rond dit tijdstip.''

Er wordt een stuk minder op de grachten gevaren dan eerdere jaren Beeld
Er wordt een stuk minder op de grachten gevaren dan eerdere jarenBeeld
Een beetje regen en wat hagel maar de Raadhuisstraat loopt langzaam vol Beeld Christiaan Paauwe
Een beetje regen en wat hagel maar de Raadhuisstraat loopt langzaam volBeeld Christiaan Paauwe

12.25 uur:
Sonny (6) is de jongste drummer die onze verslaggever in het Vondelpark tegen is gekomen, met veel meer talent dan zijn collega-drummers op de vrijmarkt.

12.18 uur: Bea's stokrozen

'Máxima, Bea en de kinderen' hebben zich onder het volk begeven om wat geld in te zamelen voor de staatskas. Máxima: "Stiekem heb ik altijd een zangcarrière geambieerd. Maar het mocht niet van manlief." Daarnaast heeft Beatrix stokrozen gekweekt. "Het AOW is ook niet meer wat 't is geweest."

null Beeld Eric Ankersmit
Beeld Eric Ankersmit
Links Beatrix, rechts een zingende Máxima Beeld Bien Borren
Links Beatrix, rechts een zingende MáximaBeeld Bien Borren

11.59 uur: Eieren op Erdogan of Ebru
Ook Powned staat op de vrijmarkt. In het Westerpark mogen er eieren gegooid worden op een Erdogan- of een Ebru Umar-pop. Uiteraard voor de camera.

11.56 uur: 150 liter bier
Het zonnetje breekt door en op de hoek van de Leidsegracht zijn de eerste biertjes zijn al verkocht. Carolus van café De Pieper heeft ondanks de weersvoorspellingen evenveel ingeslagen als elk jaar. "We hebben 150 liter buiten aan de tap staan. Wat het weer ook gaat worden, wij zijn er klaar voor."

undefined

null Beeld Hannah Stove
Beeld Hannah Stove
null Beeld Christiaan Paauwe
Beeld Christiaan Paauwe

11.48 uur: Drijvende caravan
Verslaggever Charlotte Knobben vaart vanmiddag voor Het Parool door Amsterdam. Ze stapt op de Weesperzijde op, waar ook deze caravan langsvaart. "Ze gingen verrassend snel," aldus Knobben.

11.25 uur: Bredewegfestival
Het Bredewegfestival is in volle gang. De hele dag is er op straat in de Watergraafsmeer opera en muziek. Bekijk het programma. De Koningsdag-feesten staan op onderstaande kaart. We hebben ook een kaart in pdf-formaat. Handig om mee de stad in te nemen.

De drijvende caravan Beeld Charlotte Knobben
De drijvende caravanBeeld Charlotte Knobben

11.06 uur: Vrijmarkten lopen vol
De vrijmarkten in het Westerpark en Vondelpark beginnen aardig druk te worden. Zowel kopers als verkopers verklaarden weer moed te krijgen toen ze buiten de zon zagen schijnen. Gergana en Gergana (beide 25) uit Bulgarije verkopen heerlijke huisgemaakte citroenlimonade. "We laten ons niet wegpesten door het weer. We blijven sowieso tot het einde van de dag."

10.56 uur: Oranjedames in de Beethovenstraat
In de Beethovenstraat hebben de 'oranjedames' - van top tot teen gehuld in oranje - een terrastafeltje veroverd. "We willen een beetje gezelligheid en vrolijkheid brengen in deze wereld," zegt oranjedame Thea (55). "We blijven hier een tijdje zitten, maar op een gegeven moment worden we waarschijnlijk weggestuurd. We zijn nogal luidruchtig."

10.51 uur: Uit eten
Michiel (45), Franka (43), Jonas (9) en Morris (7) Couzy uit Amsterdam staan sinds half 9 voor de Westergasbriek met een groepje van de Westerparkschool. Als het echt pijpenstelen gaat regenen hebben ze een gezamenlijke partytent geregeld, voor de lichte spetters is er een zeil. In trek zijn vooral de boeken, de treinbaan was ook al snel weg. "Van de opbrengst gaan we als het even meezit uit eten."

10.35 uur: Niet mee terug naar huis
Bianca Broekema (32) en Kelvin Cristian (42) uit Amsterdam hebben als voorzorgsmaatregel een tent opgezet. Ze waren als een van de eersten op het Westergasterrein, om 6 uur vanochtend. Broekema: "De zaken beginnen te lopen. We willen vooral de kinderwagen en de skelter graag kwijt, dan hoeven we die niet meer mee terug te nemen."

Het duo Gergana en Gergana verkoopt citroenlimonade Beeld Hannah Stove
Het duo Gergana en Gergana verkoopt citroenlimonadeBeeld Hannah Stove
null Beeld Jasper Bol
Beeld Jasper Bol
De treinbaan is al weg Beeld Hannah Stove
De treinbaan is al wegBeeld Hannah Stove
Vooral de skelter moet weg; gelukkig is die in trek bij het jonge publiek Beeld Hannah Stove
Vooral de skelter moet weg; gelukkig is die in trek bij het jonge publiekBeeld Hannah Stove

10.25 uur: Turtle-ballon
Sinsa uit Servië verkoopt ballonnen op het Westergasterrein. De zaken gaan goed, veel kinderen staan in de rij. Na het bloemetje en de pinguïn is de ninja turtle verreweg het populairst. Te koop voor €2.

10.14 uur: Joggen in het Vondelpark
Het is nog geen dringen geblazen in het Vondelpark. Zowel qua bezoekers als verkopers is het rustig. Joggers hebben dan ook nog meer dan genoeg ruimte.

10.04 uur: Hagelstenen
Rond tien uur maakt de zon toch plaats voor de eerste hagelstenen op de vrijmarkt in de Apollolaan. Verkopers halen grote zeilen tevoorschijn om hun koopwaar te beschermen en mensen schuilen bij verkopers met een een tent of een kraampje.

De fameuze Ninja-turtle van Sinsa Beeld Hannah Stove
De fameuze Ninja-turtle van SinsaBeeld Hannah Stove
null Beeld Eric Ankersmit
Beeld Eric Ankersmit
Het hagelt op de Apollolaan Beeld Jasper Bol
Het hagelt op de ApollolaanBeeld Jasper Bol

09.59 uur: treinen
De NS voert een speciale dienstregeling in met extra en langere treinen. Station RAI en Sciencepark zijn gesloten. Reizigers tussen Amsterdam Centraal en Schiphol hebben door een defecte trein overigens last van vertraging, meldt NS op twitter.

09.44 uur: Peru in Hoofddorp
Claudio Vega (80) uit Hoofddorp heeft een bijzondere kraam. Als hij naar zijn geboorteland Peru op vakantie gaat, neemt hij altijd wat traditionele spulletjes mee. "Inmiddels heb ik al al aardig wat verzameld. Dat verkoop ik op de Koningsdagmarkt en op de kofferbakmarkt in Wijk aan Zee." Op de vrijmarkt op de Apollolaan gaat de handel ook goed. "Vooral de religieuze dingen zoals Mariabeeldjes en hangertjes zijn populair."

09.40 uur: Koningsnacht rustig verlopen
Koningsnacht was volgens de hulpdiensten goed te doen. Volgens een woordvoerder van de gemeente is de nacht 'redelijk rustig' verlopen. In het centrum is het op dit moment ronduit stil, op de vrijmarkt zijn wel al mensen op de been.

09.14 uur: Apollolaan
Mark Baanders (18) staat na een lange Koningsnacht enthousiast te verkopen op de vrijmarkt op de Apollolaan. Zijn enige verkoopwaar: een vissenkom. "Of meer een vissenbak eigenlijk. Ik kocht deze vissenkom en een goudvis genaamd Nemo op een verdrietige dag. Ik was in een klap gelukkig." Mark hoopt snel een koper te vinden voor de vissenkom. "Ik kom net terug van uitgaan en sta hier al vanaf half 6." Een laatste advies van deze doorgewinterde verkoper: "Ik zou er geen echte vis in doen. De vissenkom is lek."

null Beeld Jasper Bol
Beeld Jasper Bol
'warme koffie, lekkere cupcakes', zegt de 9-jarige verkoper Enzo non-stop op de Appollolaan Beeld Eric Ankersmit
'warme koffie, lekkere cupcakes', zegt de 9-jarige verkoper Enzo non-stop op de AppollolaanBeeld Eric Ankersmit
null Beeld Jasper Bol
Beeld Jasper Bol

08.41 uur: Westerpark

De eerste verkopers slaan hun kleedjes in het Westerpark. Het natte gras wordt vooralsnog gemeden. Op de Apollolaan is het 'inmiddels gezellig druk', aldus een verslaggever.

08.28 uur: Weerbericht
Hoewel er regenbuien worden verwacht en het niet veel warmer lijkt te gaan worden dan 11 graden, is Koningsdag in Amsterdam overwegend zonnig van start gegaan. Volgens de voorspellingen begint de dag nog met buien, maar breekt in de loop van de dag in het westen de zon definitief door.

08.23 uur: rustige Koningsnacht
De politie laat weten dat er tijdens Koningsnacht geen grote incidenten zijn geweest. Op de Koningsnachtfeesten was het een stuk rustiger dan voorgaande jaren en ook in de vroege ochtend was het rustig op straat.

De eerste verkopers gaan van start in het Westerpark Beeld Hannah Stove
De eerste verkopers gaan van start in het WesterparkBeeld Hannah Stove

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden