Koningin Beatrix ziet vooruitgang op de eilanden

Koningin Beatrix heeft vandaag op Sint Maarten in een gesprek met de media aan het slot van haar rondreis langs Aruba en de vijf eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen vooral lovend gesproken over de vooruitgang die is geboekt sinds de nieuwe staatkundige verhoudingen vorig jaar oktober van kracht werden.

ANP/Redactie
Koningin Beatrix en prinses Maxima gisteren bij het vertrek van Saba. © ANP Beeld
Koningin Beatrix en prinses Maxima gisteren bij het vertrek van Saba. © ANP

Maar het was ook goed dat tijdens het bezoek tevens de problemen aan de orde werden gesteld. Daarvoor moest aandacht zijn, aldus de koningin, die op Saba, Bonaire en St Eustatius petities kreeg aangeboden. Dat er problemen zijn, vond ze logisch gezien het tempo van de veranderingen. Ook prins Willem-Alexander en prinses Máxima benadrukten de positieve ontwikkelingen op de zes eilanden.

De koningin zei dankbaar te zijn voor de warmte en het enthousiasme waarmee ze de afgelopen tien dagen in Caribisch Nederland - een naam waaraan ze moest wennen - en op Aruba, Curaçao en Sint Maarten was ontvangen. Het was nu een goed moment om te kijken en te horen hoe het loopt na het opheffen van de Nederlandse Antillen op 10-10-2010.

Dat heeft ook voor elk van de eilanden verschillend uitgepakt. Het is snel gegaan, het vraagt gewenning, maar het is ongelooflijk hoe veel goeds in korte tijd tot stand is gekomen, aldus koningin Beatrix. Ze wees in het bijzonder op het onderwijs en de gezondheidszorg.

Gezin
Op de vraag of er plannen zijn voor een bezoek van zijn gezin aan de Caribische eilanden van het Koninkrijk, antwoordde prins Willem-Alexander dat zijn dochters daar nog te jong voor zijn. Zowel koningin Beatrix als prins Willem-Alexander wees erop dat zij zelf al twintig waren bij hun eigen eerste bezoek aan de zes eilanden. In het schooljaar is de reis ook niet te plannen aldus de koningin die in 1958 haar eerste bezoek bracht aan 'de West'.

Relatie
Het koninklijk bezoek levert een positieve bijdrage aan de relatie tussen Nederland en de zes Caribische eilanden in het Koninkrijk. Dat zei minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) vanmorgen kort voor terugkeer naar Nederland met koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima.

Er zijn weliswaar meningsverschillen tussen de eilanden en Nederland, maar die worden tijdens zo'n bezoek in perspectief geplaatst. 'Dan zie je ook de verbondenheid', aldus de minister. 'De koningin vertegenwoordigt de binding, dat is hier dag in dag uit aangetoond.'

Achterstallig onderhoud
Donner heeft het bezoek gebruikt om met elk van de eilanden weer knelpunten en problemen te bespreken. Bonaire, Saba en Sint Eustatius krijgen extra geld om achterstallig onderhoud in de infrastructuur weg te werken en om de kwaliteit van het bestuur te verbeteren. 'Daarmee zijn de grootste knelpunten niet weggenomen, maar er wordt wel steeds vooruitgang geboekt', zei Donner.

In een 'goed en constructief' gesprek met premier Gerrit Schotte van Curaçao heeft hij benadrukt dat de Rijksministerraad antwoord verwacht op de brief over de integriteit van vier ministers (onder wie Schotte zelf). Donner denkt dat het antwoord ook zal komen.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden