Koningin Beatrix bezoekt Turkije opnieuw

Koningin Beatrix begint woensdag in Ankara aan een tweedaags bezoek aan Turkije. Het is in feite een verjaardagsvisite. De aanleiding is de viering van 400 jaar diplomatieke relaties met de Turken.

De Turkse president Abdullah Gül en koningin Beatrix . Beeld FOTO ANP

Het uitstapje naar Ankara en Istanbul is het antwoord op het staatsbezoek van de Turkse president Abdullah Gül aan Nederland in april. Voor de koningin is het haar tweede bezoek aan Turkije in 5 jaar tijd, hetgeen het belang onderstreept dat Den Haag hecht aan goede betrekkingen.

Met de benaming van het bezoek wordt nog wel geworsteld. Een staatsbezoek is het niet, al bezoekt de vorstin de president. Twee staatsbezoeken kort achtereen zijn niet gebruikelijk. Officieel bezoek mag het ook niet heten.

De Turken reppen van een privébezoek, maar gezien het programma en de aanwezigheid van minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) klopt dat evenmin. De RVD spreekt over 'bilateraal bezoek in het kader van de viering'. Vriendschapsbezoek dekt de lading eigenlijk het beste.

Dat de koningin opnieuw naar Turkije zou gaan, is lang stil gehouden, zoals ook lang moeizaam is omgesprongen met de verjaardag van de in 1612 tot stand gekomen relatie. De kwestie lag gevoelig bij dePVV, tot voor kort gedoogpartner van het kabinet Rutte.

Herdenking
Het liefst werd daarom in Den Haag gesproken over een herdenking en geen viering, en werden de economische belangen benadrukt. Niet geheel ten onrechte. Het handelsvolume is 7 miljard euro en Turkije staat op het punt om Nederland in te halen op de ranglijst van 20 grootste economieën van de wereld.

Nu de PVV geen steun meer geeft aan het kabinet, kan meer ontspannen worden omgegaan met de koninklijke visite die woensdag in Ankara begint met een ontvangst en diner bij de Turkse president en zijn echtgenote Hayrünnisa. Gül is inmiddels een goede bekende van de koningin. Als minister van Buitenlandse Zaken ontmoette hij haar al tijdens het staatsbezoek in 2007 en ook daarna hebben ze elkaar een paar keer gezien.

Het bezoek wordt donderdag voortgezet in Istanbul met een lunch met Turkse studenten en wetenschappers. Dat samenzijn moet de wederzijdse belangstelling benadrukken. Donderdagavond krijgen de tientallen culturele uitwisselingen en optredens die het feestjaar markeren aandacht, doordat de koningin een optreden bijwoont van het Nederlands Dans Theater 2. Aansluitend is er een receptie, als afsluiting van het bezoek. Vrijdag vliegt de koningin terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden