Koningin Beatrix bezoekt opnieuw de Golf

Koningin Beatrix begint zondag in de Verenigde Arabische Emiraten aan het 50ste staatsbezoek uit haar regeringsperiode. De visite moet de relatie met de oliestaat verdiepen en de Nederlandse handel een impuls geven.

ANP
Koningin Beatrix Beeld anp
Koningin BeatrixBeeld anp

De koningin, die wordt vergezeld door prins Willem-Alexander en prinses Máxima, bezoekt in twee dagen tijd twee van de zeven emiraten: Abu Dhabi en Dubai. Het gezelschap reist dinsdag door naar Oman, voor het eerder vorig jaar uitgestelde staatsbezoek.

Dat twee staatsbezoeken worden gekoppeld is niet gebruikelijk. Koningin Beatrix hecht eraan een land maximale aandacht te geven. Om die reden bezocht ze de drie Baltische staten ook apart van elkaar en niet in één trip, zoals de Britse koningin en de Spaanse koning wel deden. Maar voor de Golf is nu evenals vorig jaar (Oman en Qatar) uit praktische overwegingen wel gekozen voor een dubbelbezoek (VAE en Oman). Dat spaart tijd en kosten.

Onrust in Oman
Onrust in Oman was vorig jaar maart reden om het bezoek aan de sinds 1970 regerende sultan Qaboos op het laatste moment uit te stellen. Er waren demonstraties tegen corruptie, voor meer inspraak en voor hogere lonen. In vergelijking met de protestbewegingen in andere Arabische landen stelde het niet veel voor, maar nadat in de havenstad Sohar twee doden waren gevallen, vond Den Haag doorgaan van het bezoek niet gepast. Er zou snel naar een nieuwe datum worden gezocht aldus premier Mark Rutte toen.

Het koninklijk gezelschap ging, tot ongenoegen van een deel van de Tweede Kamer, overigens nog wel even naar Muscat voor een 'privédiner' bij de sultan.

De situatie in Oman is ten goede gekeerd meldde minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken in november aan de Kamer. Er was volgens hem geen enkele reden meer om niet te gaan. In het kielzog van de koningin gaat ook een economische missie mee naar de Emiraten en Oman. Een koninklijke visite vergemakkelijkt de contacten, een extra reden om niet langer te wachten met de staatsbezoeken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden