Koning Willem-Alexander stelt zich voor in Berlijn

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima beginnen maandag aan een tweedaags kennismakings- en handelsbezoek aan Duitsland. Het is na een korte trip naar Luxemburg de tweede buitenlandse reis van het koningspaar, dat naast Berlijn ook Wiesbaden, Frankfurt en Stuttgart aandoet.

null Beeld anp
Beeld anp

De handelsmissie naar Hessen en Baden-Württemberg was al gepland voor koningin Beatrix eind januari haar aftreden aankondigde. Het bedrijfsleven wil zich in deze regio, waar Nederland nog ondervertegenwoordigd is, nadrukkelijk presenteren als goede zakenpartner.

Het (toen nog) prinselijk paar zou helpen om aandacht te vragen voor de industriële en innovatieve kwaliteit die Nederland te bieden heeft. Maar na de troonswisseling is het niet langer een kroonprins die op pad gaat, maar een nieuw staatshoofd. Dan is het gebruikelijk dat die zich eerst komt voorstellen in de hoofdstad.

Al eerder bij Merkel
Willem-Alexander en Máxima zijn daarom maandagochtend bij bondskanselier Angela Merkel. Die ontving het paar al eerder, toen Willem-Alexander en Máxima in april 2011 koningin Beatrix vergezelden tijdens haar tweede staatsbezoek aan het buurland.

In de presidentiële residentie Slot Bellevue zetelt sindsdien een nieuwe hoofdbewoner. Bondspresident Joachim Gauck volgde in 2012 de in een geur van schandalen afgetreden Christian Wulff op.

Doel handelsmissie
Hij ontvangt het Nederlands bezoek met militair ceremonieel en is dan gastheer tijdens een lunch. Daar kan het paar hem vertellen over het doel van de handelsmissie. Gauck ontmoette Willem-Alexander vorig jaar al, toen de president in Breda de 5 mei-lezing hield.

Na de plichtplegingen in Berlijn vliegt het gezelschap naar Wiesbaden, waar het zakelijke deel van de visite begint met een ontvangst door de deelstaatregering. Dinsdag staan onder meer een bezoek aan Opel en Diehl Aerosystems op het programma.

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden