Koning Willem-Alexander op bezoek in de Jordaan

Met burgemeester Eberhard van der Laan aan zijn zijde bracht koning Willem-Alexander een werkbezoek aan de Jordaan. De gesprekken met bewoners en ondernemers gingen vooral over de drukte.

Koning Willem-Alexander samen met burgemeester Eberhard van der Laan. Beeld anp
Koning Willem-Alexander samen met burgemeester Eberhard van der Laan.Beeld anp

Zo gaat het vaker als de koning op bezoek komt. Ondernemer Eric Schuijt heeft het gezellig gemaakt met thermoskannen thee en koffie op tafel, koekjes en mooie retromokken met de portretten van Marco van Basten en Frank Rijkaard.

Maar mooi dat niemand aan tafel tijdens het gesprek een slok of hap durft te nemen. Behalve de koning, die koffie drinkt uit een mok met de Ninja Turtles.

Aan tafel zitten acht ondernemers uit de Jordaan, om op verzoek van de koning te vertellen over hoe zij aankijken tegen de ontwikkelingen in de buurt. De invloed van het toerisme wordt steeds groter, maar dat wordt verschillend bekeken.

Bas Liewens van het IJscuypje vertelt goede zaken te doen met de verkoop van ijs in de zomer en ijsmutsen in de winter aan de vele toeristen op de Haarlemmerdijk.

null Beeld anp
Beeld anp

Maar Eric Schuijt van De Vakantiefietser in de Westerstraat ziet het toerisme juist als een bedreiging. "Toen ik voorzitter was van de winkeliersvereniging was ik geen voorstander van promotie. Dat zorgt voor drukte, en populariteit zorgt voor stijgende huren."

Rob Benoni van café Finch op de Noordermarkt knikt: "Onze angst is dat alle bruine kroegen in de buurt straks een Starbucks worden. Dan is de Jordaan de Jordaan niet meer."

Goede balans
Burgemeester Eberhard van der Laan stelt de ondernemer gerust: "De discussie over de drukte in de stad is nog lang niet afgelopen." Willem-Alexander wijst op de noodzaak van een goede balans, maar voegt er aan toe dat het toerisme geen kraan is die je naar wens open of dicht kunt draaien.

Dat is de toon van het hele werkbezoek: toeristen zijn van harte welkom, zeker met een goed gevulde portemonnee op zak, maar op de uitwassen zit niemand in de binnenstad te wachten.

In het huiskamerrestaurant van Caro van der Meulen in de Nieuwe Leliestraat breekt burgemeester Van der Laan behendig het ijs door herinneringen op te halen aan het beroemde bezoek van de koning en zijn moeder in 1988, het jaar van de zoen.

De koning vertelt lachend dat hij daarna heus ook nog wel eens in de buurt is geweest. Ook dat lijkt een patroon: burgemeester en koning maken small talk om voor de genodigden geen zenuwslopende ervaring te maken van het bezoek.

null Beeld anp
Beeld anp

In de Nieuwe Leliestraat is dat niet nodig, want daar zit Sophie Stubbe aan tafel, een dame van 93 die als klein meisje koningin Wilhelmina nog heeft gezien in de Willemstraat.

Het gehoor van mevrouw Stubbe laat te wensen over, maar met haar geheugen is niets mis. Als bewijs draagt ze een hartverscheurend gedicht voor over het lot van de vluchteling, om halverwege van pure ontroering in snikken uit te barsten. Meer Jordaan wordt het vandaag niet meer.

Zomergasten
Gastvrouw Van der Meulen vertelt hoe waardevol de sociale cohesie is in de straat. "We hebben met z'n allen Zomergasten gekeken," vertrouwt ze de burgemeester toe. Maar die mix wordt alleen geborgd door de sociale verhuur in de straat. Verderop hebben de beleggers toegeslagen en is het een doodse boel.

Ook hier geldt: hartstikke leuk, die toeristen op een bankje voor de deur, maar deze buurt moet wel de buurt blijven. "Dit is een straatje uit duizenden," zegt Sophie Stobbe, weer helemaal op adem.

In Café De Eland. Beeld anp
In Café De Eland.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden