Koning prijst eenheid en verscheidenheid Curaçao

Koning Willem-Alexander heeft de 'kracht van een jong land' ervaren tijdens het feest dat maandagavond op het Brionplein in Willemstad werd gehouden ter gelegenheid van zijn kennismakingsbezoek aan Curaçao. Hij dankte Curaçao voor de warme ontvangst en 'de prachtige dag en prachtige avond'.

Koningin Máxima en koning Willem-Alexander gisteren in Willemstad. Beeld anp
Koningin Máxima en koning Willem-Alexander gisteren in Willemstad.Beeld anp

Hij wees in het Papiaments op de eenheid én verscheidenheid in het koninkrijk, een thema dat hij ook aansneed in zijn inhuldigingstoespraak. De koning riep op tot verdere samenwerking binnen datzelfde koninkrijk. Hij sloot daarmee ook aan bij zijn woorden op 30 april: 'Onze kracht ligt dan ook niet in afzondering, maar in samenwerking.'

Gelijkwaardigheid
Premier Ivar Asjes van Curaçao, die het bezoekende koningspaar daarvoor toesprak, herinnerde aan het regeerakkoord van zijn kabinet waarin 'een constructieve relatie met Nederland' als goed voornemen staat. Maar wel gebaseerd op 'gelijkwaardigheid', zo voegde hij eraan toe, zoals aangegeven door Willem-Alexander. Asjes dankte het paar namens 'het volk van Curaçao' voor hun komst.

Willem-Alexander was onder de indruk van het 'enorme talent', niet alleen op cultureel gebied maar ook in de sport. Hij noemde twee Curaçaose helden bij naam. Allereerst honkballer 'Coco' Balentien, die net het Japanse homerunrecord heeft verbroken en die zondag als een koning op het eiland werd verwelkomd, en sprinter Churandy Martina. 'Hij kwam bij de laatste Olympische Spelen uit voor Nederland, maar hij blijft een Curaçaoënaar', zei Willem-Alexander.

Buitengebieden
Dinsdag bezoekt het koningspaar de buitengebieden van het eiland, Banda'riba en Banda'bou alvorens aan het einde van de dag door te vliegen naar Aruba.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden