Koning opent tentoonstelling Amsterdam Museum

Niemand was meer geschikt om woensdagmiddag de tentoonstelling 1001 vrouwen in de twintigste eeuw te openen dan koning Willem-Alexander. Dat zei historica Els Kloek die het gelijknamige boek schreef waarop de expositie in het Amsterdam Museum is gebaseerd.

Koning Willem-Alexander en burgemeester Femke Halsema waren bij de opening van de tentoonstelling 1001 vrouwen in de twintigste eeuw. Beeld anp
Koning Willem-Alexander en burgemeester Femke Halsema waren bij de opening van de tentoonstelling 1001 vrouwen in de twintigste eeuw.Beeld anp

De koning was er immers voor 'alle Nederlanders' en bovendien, zo stelde Kloek bij de overhandiging van haar boek, was hij historicus, was hij navolger van vier krachtige vorstinnen en vader van drie dochters. Kloek was dan ook blij het eerste exemplaar van het werk te geven.

Juliana en Wilhelmina
Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst in de Oude Lutherse kerk aan het Spui, voorafgaand aan de eigenlijke opening van de tentoonstelling. De koning maakte daarna een rondgang door de zalen waar een selectie van de 1001 vrouwen uit het boek wordt voorgesteld, onder wie ook Juliana en Wilhelmina.

Het was de eerste keer sinds haar aantreden dat Femke Halsema de koning officieel ontving. 'Een mooie gelegenheid,' vond Willem-Alexander: de eerste vrouwelijke burgemeester van de hoofdstad bij een expositie over bijzondere vrouwen en pioniers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden