Koning op werkbezoek Marker Wadden

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag een bezoek gebracht aan de Marker Wadden, een nieuwe eilandengroep in het Markermeer.

Koning Willem-Alexander brengt een bezoek aan het eerste voltooide eiland van de Marker Wadden Beeld anp
Koning Willem-Alexander brengt een bezoek aan het eerste voltooide eiland van de Marker WaddenBeeld anp

Het koninklijk bezoek had als doel om kennis te nemen van de ontwikkeling van het gebied, dat moet bijdragen aan het natuurherstel in het Markermeer.

Op de boot naar de eilandengroep kreeg de koning van Marc van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten, en Michèle Blom. directeur-generaal van Rijkswaterstaat informatie over het waarom van de de Marker Wadden. Ook werd hij rondgeleid over het eerste voltooide eiland van het nieuwe natuurgebied.

Door de inpoldering van het IJsselmeer en de afscheiding tussen het Marker- en IJsselmeer zijn er nauwelijks natuurlijke oevers in het gebied, waardoor er geen slib afgezet kan worden. Dit heet negatieve gevolgen voor het gebied: er vormt zich een steeds dikkere slibdeken in het water, wat invloed heeft op het bodemleven, vissen en schelpdieren in het Markermeer.

Het project dat de Marker Wadden ontwikkeld moet dit tegengaan: de eilanden van slib uit het Markermeer moeten een natuurlijke omgeving voor bedreigde planten en dieren gaan vormen.

Lees ook: Alles is groot aan de aanleg van de Marker Wadden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden