'Koning Marokko diep beledigd door inspectie Spaanse kustwacht'

De Marokkaanse koning Mohammed VI is begin deze maand beledigd door de Spaanse kustwacht. Hij voer met zijn jacht bij Ceuta, een van de twee Spaanse exclaves aan de noordkust van Marokko, toen de Spaanse kustwacht vroeg of de mensen aan boord zich konden identificeren. De Spaanse beambten zagen niet dat ze te maken hadden met de Marokkaanse koning.

Marokkaanse koning Mohammed VI Beeld afp
Marokkaanse koning Mohammed VIBeeld afp

De Guardia Civil deed een routinecontrole in de wateren bij de Spaanse enclave naar drugssmokkelaars of illegale immigranten. Het plezierjacht en de twee jetski's van de Marokaanse koning vielen op.

Toen de kustwacht vroeg naar de identiteit van de bemanning en de bestuurders van de jetski's, zou de koning boos hebben gereageerd. Volgens de Spaanse krant El Mundo zou hij aan de kustwacht hebben gevraagd of ze wel wisten wie ze tegenover zich hadden. Pas toen de koning zijn hoofddeksel en zonnebril afzette, werd hij door de leden van de kustwacht herkend.

De koning heeft hierna, volgens de krant, contact opgenomen met zijn Spaanse collega Felipe om het incident te bespreken. Daarop zouden er drie hoge commissarissen van de Guardia Civil naar de koninklijke boot zijn gevaren om excuses aan te bieden. Mohammed VI begreep volgens El Mundo dat de kustwacht zijn werk deed, maar hij zou het wel vervelend hebben gevonden dat hij niet met respect behandeld was. De goede verstandhouding tussen de twee koningshuizen zou door het incident niet beschadigd zijn.

Spaanse koning Felipe met koning Mohammed VI tijdens een staatsbezoek in Marokko. Beeld afp
Spaanse koning Felipe met koning Mohammed VI tijdens een staatsbezoek in Marokko.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden