Koning: land staat er beduidend beter voor

Nederland staat er volgens koning Willem-Alexander beduidend beter voor dan een aantal jaren geleden. Dat heeft hij dinsdag uitgesproken in de troonrede.

Koning Willem-Alexander leest, met aan zijn zijde koningin Maxima, de troonrede.Beeld anp

Volgens de koning doet Nederland weer mee in de kopgroep van Europa. Hij noemt dat een "collectieve prestatie''.

"Politieke tegenstellingen werden overbrugd en verschillende maatschappelijke belangen zijn met elkaar verenigd. Nog niet eerder waren zoveel grote hervormingen tegelijk in gang gezet. Vaak met de steun van oppositiepartijen en maatschappelijke organisaties.''

Krimpende economie
De koning sprak uit dat de financiële crisis achter ons ligt. Hij herinnerde eraan dat verworvenheden enkele jaren geleden onder druk stonden. Hij noemde de krimpende economie, het stijgende begrotingstekort en de toenemende werkloosheid. Daarbij daalden de huizenprijzen, dreigde de AOW onbetaalbaar te worden en stegen de zorgkosten rap.

"Wij leven in een welvarend en aantrekkelijk land, ook in vergelijking met andere landen, en beschikken over goede voorzieningen, een goede infrastructuur en een sterke rechtsstaat. We hebben heel veel om trots op te zijn en op verder te bouwen,'' aldus de vorst.

Maar hij sprak ook begrip uit voor de zorgen van burgers die door internationale gebeurtenissen zoals terrorisme en de vluchtelingenstroom ontstaan. "Onrust en onbehagen zijn kenmerken van deze tijd." Het is volgens hem "begrijpelijk dat we ons als samenleving zorgen maken en sterker gaan hechten aan het vertrouwde en bekende''.

'Respecteren en naleven'
Mensen die in Nederland willen wonen, moeten bereid zijn de taal te leren en een actieve bijdrage te leveren, zei koning Willem-Alexander dinsdag eveneens. "Iedereen die in ons land wil wonen, moet deze waarden respecteren en naleven. Aan grondwettelijk vastgelegde normen kan niet worden getornd en tegen intimidatie en geweld wordt hard opgetreden.''

Nederland is een sterk land in een instabiele wereld, meent de koning. "In Nederland is lang gestreden voor een aantal democratische waarden, waaronder de scheiding van kerk en staat, de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst. In ons land zijn mannen en vrouwen gelijk voor de wet en maken we geen onderscheid naar ras, geloof of seksuele geaardheid.''

Lees ook: Hoe doen de ministers het? Onze jury beoordeelt [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden