Koning en Van der Laan nog één keer gearmd in de Jordaan

Dit jaar geen gebbetje met een van de leden van het Koningshuis, geen gevatte woordgrap. 

Wilma Haan
'Wat een koning' Beeld Melle Bos
'Wat een koning'Beeld Melle Bos

Op de gevel van café de Blaffende Vis in de Westerstraat prijkt het iconische beeld van koning Willem-Alexander, gearmd met een doodzieke Eberhard van der Laan.

De afbeelding kreeg het onderschrift 'Wat een koning!'. Het is aan de bezoeker op wie dat slaat.

De Blaffende Vis maakt sinds 1997 een gevelversiering ter ere van Koninginnedag en Koningsdag, inmiddels een traditie in de Jordaan en omstreken.

Vorig jaar had de koning ook zelf de eer: Op zijn 50ste verjaardag stond hij dabbend op de gevel van het café. Het thema toen: 'Lex Celebrate'. In 2016 was het prinses Amalia als 'Sneeuwwitje in Nettrix'.

De gevel van de Blaffende Vis dit jaar:

null Beeld Melle Bos
Beeld Melle Bos

Werkbezoek aan de Jordaan
Het was in september 2017, nog geen maand voor zijn overlijden, dat burgemeester Eberhard van der Laan koning Willem-Alexander ontving in de Jordaan.

Tijdens het werkbezoek sprak de koning met buurtbewoners en ondernemers. Die gesprekken gingen hoofdzakelijk over de drukte, noteerde onze verslaggever.

Op beelden van AT5 is te zien wat aan het ontroerende moment vooraf ging: "Gaat u maar majesteit", aldus Van der Laan die de de koning volgens protocol voor wil laten gaan bij het verlaten van een gebouw. Willem-Alexander: "Nee, we gaan samen."

Traditie in de Westerstraat

De gevelversiering van de Blaffende Vis is uitgegroeid tot een ware traditie. De onthulling rond middernacht trekt steevast honderden bezoekers.

Zie ook: Hoe flikt De Blaffende Vis dat toch elke keer? En: Zo zag de gevel van de Blaffende Vis er de laatste jaren uit

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden