Koning brengt bezoek aan Kolenkitbuurt

Burgemeester Jozias van Aartsen kreeg woensdagmiddag op zijn laatste volle werkdag als waarnemer in Amsterdam koning Willem-Alexander op bezoek.

Het Parool
Koning Willem-Alexander wordt rondgeleid door een deel van de Kolenkitbuurt. Beeld anp
Koning Willem-Alexander wordt rondgeleid door een deel van de Kolenkitbuurt.Beeld anp

De koning maakte een wandeling door de Kolenkitbuurt. Onderweg bekeek hij samen met de bewoners de buurtmoestuin en hij bezocht een kunstenaarscollectief dat zich inzet om sociale en culturele uitwisseling in de buurt te versterken.

Ook presenteerden bewoners aan de Marcantilaan een initiatief van Amsterdam Energie, een coöperatieve aanpak van zonne-energie. Binnenkort worden zonnepanelen op de daken van hun woonblokken geplaatst.

Het bezoek van de koning sloot af in Hotel Apollofirst in Zuid met een gesprek over stadsdorpen. Hier werd bijna tien jaar geleden het eerste stadsdorp opgericht: een initiatief van bewoners met als doel om zo lang mogelijk actief, gezond en veilig thuis in eigen buurt te kunnen blijven wonen. Inmiddels zijn er ruim 25 stadsdorpen in Amsterdam met uiteenlopende activiteiten.

Dankwoord

De koning bedankte burgemeester Van Aartsen voor zijn inzet en werk in Amsterdam. "Ik hoop dat ik de stad op orde hebben kunnen overdragen," zei Van Aartsen voorafgaand aan het koninklijk bezoek. Donderdag wordt Femke Halsema in een speciale raadsvergadering geïnstalleerd als opvolger van de overleden Eberhard van der Laan.

"Ik heb de afgelopen zeven maanden gedaan wat moest gebeuren," zei de waarnemend burgemeester. De zwaarste periode was de moord op Mohammed Bouchikhi in januari, vertelde hij verder. Hij is deze week nog bij de familie op bezoek geweest om als burgemeester afscheid te nemen. De 17-jarige jongen werd doodgeschoten in het Amsterdamse buurthuis waar hij stage liep. De schutters hadden het waarschijnlijk niet op hem gemunt.

Koning Willem-Alexander wordt rondgeleid door een deel van de Kolenkitbuurt. Beeld anp
Koning Willem-Alexander wordt rondgeleid door een deel van de Kolenkitbuurt.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden