Koning bij herdenking Friso: 'De wond begint te genezen'

Koning Willem-Alexander sprak vandaag op de besloten herdenkingsbijeenkomst voor zijn broer prins Friso in de Oude Kerk in Delft. Een klein fragment van de toespraak van de koning werd gedeeld met de NOS.

De koning sprak voor een gezelschap van circa 800 mensen. Het overlijden van zijn broer viel hem zichtbaar nog steeds zwaar, maar, zei hij, de wond begint te genezen.

'De eerste herfststorm is uitgeraasd, de bossen rond Lage Vuursche waar wij Friso in augustus naar zijn laatste rustplaats brachten, liggen er weer vredig bij. Zo ook is bij mij de eerste storm van woede en onmacht langzaam aan het overtrekken. De scherpste randjes van de rouw zijn aan het afstompen. De wond begint de eerste tekenen van genezing te tonen, al kan ik in de verste verte niet overzien hoe het litteken met mij zal vergroeien.'

'Stilte na de storm, tijd om te herdenken wie Friso was en ook te vieren wie Friso is; Friso als broer, Friso als familieman. Dat die prachtige tijd samen met zo'n dreun voor ons allen zou eindigen, was onvoorstelbaar. En is dit soms nog steeds.'

Prinses Mabel sprak ook tijdens de besloten dienst, maar daarvan zijn geen beelden vrijgegeven. Prins Constantijn bracht een les in herinnering die hij van zijn broer Friso had geleerd: 'Neem de toekomst nooit voor lief.' Bisschop Desmond Tutu vroeg de aanwezigen te bidden voor de prins en zijn herinnering levend te houde.

Prins herdacht in kerk waar hij trouwde
Op 12 augustus overleed prins Friso als gevolg van zijn ski-ongeluk in februari vorig jaar. In de Oude Kerk in Delft werd prins Friso vandaag herdacht. Bijna de voltallige koninklijke familie, vrienden en collega's van de prins waren aanwezig in de kerk waarin Friso in 2004 trouwde met Mabel Wisse Smit. De herdenking was, net als de uitvaartdienst eerder, besloten.

Tijdens de dienst spraken onder anderen aartsbisschop Desmond Tutu van Zuid-Afrika, theoloog en dichter Huub Oosterhuis, maar ook vrienden en zijn twee broers, prins Constantijn en koning Willem-Alexander.
Friso werd vooral herdacht als een warme gezinsman, intellectueel en bescheiden persoonlijkheid. 'Help zijn herinneringen levend te houden en ten volle van het leven te genieten', zei bisschop Tutu.

De gasten kwamen van over de hele wereld naar Delft om de prins te herdenken. Onder de genodigden waren de Noorse kroonprins Haakon en zijn zus prinses Märtha Louise, die Friso's peetvader koning Harald vertegenwoordigen, de kroonprins van Bahrein, prins Hassan van Jordanië, veel leden van genootschap van wijzen The Elders, waaronder Tutu en Kofi Annan, en de zanger Bono. Ook minister-president Mark Rutte was aanwezig.

U kunt de NOS-uitzending over de herdenking terugzien op uitzendinggemist.nl.

Prins Friso in 2010 in het Paleis op de Dam tijdens de uitreiking van de Prins Claus Prijzen Beeld ANP
Prins Friso in 2010 in het Paleis op de Dam tijdens de uitreiking van de Prins Claus PrijzenBeeld ANP
De koninklijke familie arriveert bij de Oude Kerk in Delft voor de herdenking van prins Friso. Beeld ANP
De koninklijke familie arriveert bij de Oude Kerk in Delft voor de herdenking van prins Friso.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden