PlusReportage

Koning bezoekt ministerie: ‘We zitten in het oog van de storm’

Koning Willem-Alexander ging vrijdag langs op het ministerie van Volksgezondheid, dat een cruciale rol speelt bij de crisiscoördinatie rondom het coronavirus. Medewerkers buffelen daar om mondkapjes en beademingsapparaten te regelen, ouderen en zieken te beschermen tegen het virus en ‘last minute’ Kamerbrieven te schrijven.

Koning Willem-Alexander bracht een bezoek aan het ministerie van Volksgezondheid.Beeld ANP

Op de deur van de kamer waar medewerkers van de afdeling Publieke Gezondheid op de koning wachten - opmerkelijk veel vrouwen en veel mensen in hun gewone kloffie, omdat het een verrassingsbezoek betreft - staat ‘crisisruimte’. Hier startte op het ministerie maanden geleden de strijd tegen corona, met de repatriëring van Nederlanders uit Wuhan.

“We leven in een rollercoaster,” vertelt een ambtenaar. “Het is ook gek: deze crisis is natuurlijk vreselijk, maar ergens is het ook heel mooi dat je mag bijdragen aan de bestrijding van het virus.” Ze herinneren zich allemaal als de dag van gisteren de legendarische Kamerbrief die in deze ruimte werd getikt, dezelfde avond dat de minister op tv de eerste besmetting aankondigde. Deze ‘mijlpaal’ lijkt alweer eeuwen geleden. “Inmiddels werkt het als vakantie, ik weet niet eens meer welke dag het is.”

Rustig en geïnteresseerd

Het gesprek wordt gestaakt, want de koning komt binnen, onder begeleiding van topambtenaar Erik Gerritsen. De koning is rustig, zeer geïnteresseerd en opmerkelijk goed op de hoogte van het laatste coronanieuws, zo blijkt al snel. Hij wil weten wat de crisis voor de mensen betekent, ook de ambtenaren die meekijken op een scherm krijgen aandacht. “De boom wordt steeds groter,” legt een ambtenaar uit. “We zitten in het oog van de storm.”

Op de afdeling Curatieve Zorg regelen ze de beademingsapparaten. Hier zijn de laatste twee weken ambtenaren uit alle hoeken van het departement ingevlogen om bij te springen. En het heeft effect, vertelt een medewerker trots. Zojuist nog heeft Gerritsen zijn handtekening gezet voor een spoedbetaling die een nieuwe order uit China betekent. De apparaten moeten over een paar weken arriveren. “We kunnen ons geen fouten veroorloven,” vertelt Gerritsen aan de majesteit. “Hier hangen mensenlevens vanaf.”

Na een bezoek aan de afdeling Langdurige Zorg, die voldoende zorgcapaciteit moet regelen voor de groep meest kwetsbare mensen, belanden we op Geneesmiddelen en Medische Technologie. Hier zitten onder meer de medewerkers die tot voor kort zelf alle mondkapjes moesten regelen. Inmiddels is deze taak elders ondergebracht, maar de rust is nog niet teruggekeerd.

Pittig

“Het is pittig,” vertelt een ambtenaar die eventjes op de koning zit te wachten. Die neemt namelijk door het hele ministerie de trap, omdat dat gezond is. “Er zit veel kaf tussen het koren, als je kijkt naar de producten die we aangeboden krijgen. Natuurlijk moeten wij ook wel eens slikken als dan weer in de media belandt dat een zending niet goed bleek.”

Op de afdeling hangt een klein roze bordje met de tekst ‘Bikkels’. Het zegt genoeg over de sfeer. De koning ziet dat ook en zegt meermaals dat hij bewondering heeft voor de harde werkers. Verantwoordelijk minister Hugo de Jonge is supertrots.

De Jonge: “De inzet van de mensen die hier werken, is indrukwekkend en ontroerend. Iedereen hier wil dat we van het virus winnen. Ze moeten daarom beslissingen maken die direct het verschil kunnen betekenen in het leven van mensen. Het gaat over leven en dood. Dat maakt deze tijd zeer bijzonder.” 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden