Update
Koning begint troonrede met persoonlijke noot
Koning Willem-Alexander heeft het parlement, de bevolking en zijn moeder bedankt aan het begin van zijn eerste troonrede. Hij stelde dat zijn inhuldiging op 30 april een hartverwarmende start vormde voor zijn koningschap.
Dankbaar is hij ook voor de 33 jaar die Beatrix koningin was. 'Zij heeft zich 33 jaar met groot plichtsbesef, warmte en diepgevoelde betrokkenheid ingezet voor het Koninkkrijk en al zijn inwoners. In goede en slechte tijden. Ze blijft voor mij een belangrijke inspiratiebron.'
Dank sprak hij ook uit voor de gevoelens van verbondenheid na het overlijden van zijn broer prins Friso. 'Die waren ons tot grote steun.'
Op de dag van de inhuldiging heeft Nederland zich volgens de koning laten zien als 'een goed georganiseerd land, rijk aan talent'. Het was volgens hem 'een dag van tastbare eenheid en verbondenheid, tussen generaties en bevolkingsgroepen en tussen de verschillende delen van het Koninkrijk.' Willem-Alexander stelde verder dat er in onze samenleving veel is dat een gezond vertrouwen in eigen kunnen rechtvaardigt. 'Het doet goed om dit, vlak voor de start van de viering van 200 jaar Koninkrijk te kunnen constateren.'
Herstel economie
De koning zei verder dat er voorzichtige signalen zijn dat de mondiale economie aantrekt. Voor Nederland betekent dat perspectief op herstel.
Hij wees er wel op dat de Nederlandse economie een aantal specifieke problemen kent, zoals een hoge schuldenlast bij huishoudens en de problemen bij banken. Het kabinetsbeleid is gericht op economisch herstel. Daarbij zal de klassieke verzorgingsstaat plaats moeten maken voor een 'participatiesamenleving', zei de koning. Vooral in de zorg en de sociale zekerheid zal dat merkbaar zijn.
Verantwoordelijkheid
Volgens de koning wordt van iedereen die dat kan gevraagd worden om verantwoordelijkheid te nemen. Op die manier voegen mensen 'niet alleen waarde toe aan hun eigen leven, maar ook aan de samenleving als geheel.'
De klassieke verzorgingsstaat heeft regelingen voortgebracht die in huidige vorm onhoudbaar zijn, stelde Willem-Alexander verder. De omslag naar een participatiesamenleving wordt daarnaast gestimuleerd doordat mensen graag zelf keuzes willen maken.
Inkomens
Cruciaal noemde de koning een 'prudent niveau' van de overheidsschuld. Momenteel betalen alle Nederlanders samen 11 miljard euro aan rente op de staatsschuld. Als de rente groeit, gaat dat steeds zwaarder drukken op overheidsvoorzieningen de inkomens van de mensen, waarschuwde de koning.
Hij verwees ook naar de grote decentralisatie van overheidstaken naar de gemeenten. 'In deze tijd willen mensen eigen keuzes maken, hun leven zelf inrichten en voor elkaar zorgen.' De langdurige zorg wordt grondig hervormd de komende tijd. Dat is nodig omdat de uitgaven daarvoor explosief blijven stijgen. Nu is elke Nederlander daar gemiddeld al 2200 euro per jaar aan kwijt.