Koning Abdullah van Saoedi-Arabië overleden

De koning van Saoedi-Arabië is overleden. Abdullah bin Abdulaziz lag al enkele weken in het ziekenhuis met een longontsteking.

redactie
Koning Abdullah Beeld reuters
Koning AbdullahBeeld reuters

De Saoedische staatstelevisie zond vannacht alleen nog maar Koranteksten uit, een maatregel die alleen bij hooggeplaatste sterfgevallen wordt genomen. Abdullah wordt vanmiddag begraven. Onder meer de Turkse president Erdogan, die zijn reis naar Somalië heeft uitgesteld, en de koning van Jordanië zullen hierbij aanwezig zijn.

In 2012 wees Abdullah zijn halfbroer Salman aan tot opvolger. Salman is 79 jaar en had eerder al taken overgenomen van de koning. In maart van het afgelopen jaar werd de jongste halfbroer van Abdullah en Salman, prins Muqrin, tot tweede in de lijn van troonopvolging aangewezen.

Het land handhaaft hoe dan ook de pro-westerse koers en blijft veel olie uitvoeren ondanks de relatief lage olieprijzen, maakte Salman direct na zijn aantreden bekend. Hij maakte in zijn toespraak bekend dat hij zijn zoon Mohammed bin Salman aanstelt als minister van Defensie. De nieuwe koning had die functie tot vandaag. Er zijn verder geen wijzigingen in de regeringsploeg, aldus de nieuwe vorst.

Voorzichtig hervormer
De 90-jarige Abdullah was sinds 2005 officieel koning, maar eigenlijk was hij toen al tien jaar aan de macht. Eind 1995 nam hij de macht over nadat zijn halfbroer, koning Fahd, was getroffen door een beroerte. Hij gold als oprecht vroom en was een zeer voorzichtig hervormer.

De afgelopen tien jaar is Abdullah begonnen de macht van die geestelijkheid in te perken. Toch heeft hij nooit kunnen voorkomen dat er in zijn land grove mensenrechtenschendingen plaatsvonden. Publieke onthoofdingen en geselingen zijn toegestaan. Dissidenten worden opgesloten. Vrouwen mogen niet autorijden. De televisie en sociale media zijn sterk gecensureerd.

De terroristische aanslagen in het noordoosten van de VS in 2001 brachten pijnlijk aan het licht dat Saoedi-Arabië een vruchtbare bodem is voor soennitische extremisten, die met steeds meer geweld tekeer gaan, onder meer in het buurland Syrië. De familie regeert absoluut, maar met de zegen van de ultrapuriteinse geestelijkheid.

Dezelfde koers
Koning Salman geldt als een bemiddelaar in de grote familie Saud. Hij heeft naar verluidt dezelfde kijk op hervormingen als zijn voorzichtige voorganger. De gemiddelde leeftijd van de inwoners van het koninkrijk is in tegenstelling tot zijn leiders vrij laag, circa de helft van 20 miljoen inwoners is jonger dan 25 jaar oud en snakt naar veranderingen.

Salman vindt dat er hervormd moet worden, maar uiterst behoedzaam. Hij beschouwt het regime van de familie Saud als de enige de factor die het land dat vele stammen telt, bij elkaar houdt. Hij zei jaren geleden dat Saudi-Arabië geen democratie kan hebben omdat alle stammen dan een politieke partij vormen en er chaos komt, zoals bijvoorbeeld in Irak en Jemen.

De nieuwe koning, Salman Beeld epa
De nieuwe koning, SalmanBeeld epa

Obama condoleert

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn medeleven geuit aan bondgenoot Saoedi-Arabië. 'Als leider was hij altijd eerlijk en hij was moedig in zijn overtuigingen, prees Obama Abdullah in een verklaring.

'Een van die overtuigingen was zijn standvastige en gepassioneerde geloof in het belang van een band tussen de VS en Saoedi-Arabië als een kracht voor stabiliteit en veiligheid in het Midden-Oosten en daarbuiten', zei Obama. 'De verbondenheid en de sterkte van het partnerschap tussen onze twee landen is een onderdeel van de erfenis van koning Abdullah.' Obama sprak verder van een warme en oprechte vriendschap.

Ook John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, heeft zijn medeleven geuit. Op Twitter schrijft hij dat de Verenigde Staten 'een vriend zijn verloren'.

Vele honderden prinsen
In Saoudi-Arabië moet nagedacht gaan worden over een nieuwe generatie opvolgers. Muqrin is 'slechts' 69 jaar. Abdullah, Salman en Muqrin zijn kinderen van de stichter van Saoedi-Arabië, Abdelaziz bin Saud (1876-1953). De koninklijke familie in Saoedi-Arabië telt vele honderden prinsen, die kleinzoon van de stichter van het rijk zijn en van wie er een aantal het koningschap ambieert.

Koning Abdullah. Beeld epa
Koning Abdullah.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden