Plus

Kong: Skull Island

Bij Kong: Skull Island wordt de aanstekelijke gekte van de Japanse cultfilm gemist. De spetterende monsteractie en bizarre gedrochten zijn krenten in een papje dat meer pit kon gebruiken.

Bart van der Put
Brie Larson en Tom Hiddleston op monsterjacht Beeld Chuck Zlotnick
Brie Larson en Tom Hiddleston op monsterjachtBeeld Chuck Zlotnick

Een beetje ster laat op zich wachten. King Kong is groter dan andere filmsterren, dus daar willen we graag wat geduld voor opbrengen. Maar Peter Jackson maakte het wel erg bont, toen hij in 2005 een tot monsterlijke proporties opgezwollen versie van zijn favoriete film maakte.

Hij had de klassieke King Kong (1933) wel honderd keer gezien en besloot dat bijfiguren uit het origineel meer te doen moesten krijgen. En daarom liet de ster van de film meer dan een uur op zich wachten. Dat was te lang.

De nieuwe King Kong is (nog) geen koning en hij verschijnt in Kong: Skull Island al na een paar minuten in beeld, alsof de makers subiet met Jackson afrekenen. Hun torenhoge monsteraap lijkt meer op de oerversie dan de Nieuw-Zeelandse zilverrug: het is de mythische Kong, geen anatomisch correcte uitvergroting van een gorilla. In de proloog van de film onderbreekt hij een gevecht tussen een Japanse en een Amerikaanse piloot, die in 1944 beiden op het monstereiland crashen.

Kraamkamer voor uitzonderlijke beesten
De Amerikaan duikt later levend en wel op tussen de inboorlingen, die Kong als een god vereren. Het is inmiddels 1973 en op basis van satellietfotografie vermoeden Amerikaanse monsteronderzoekers dat het mysterieuze eiland een kraamkamer voor uitzonderlijke beesten is.

Ze gaan met een helikopterbataljon uit Saigon op onderzoek uit. De Vietnamoorlog is afgelopen, aldus president Nixon, maar kolonel Samuel L. Jackson is nog niet moegestreden. Integendeel: hij snakt naar een oorlog die hij wel mag winnen.

Het is alle gekheid op een stokje: iemand heeft in Hollywood een pitch voor Apocalypse Kong gehouden en daarom is er nu een kruisbestuiving tussen de meesterwerken King Kong en Apocalypse now.

Titanenstrijd
Er zit ook wat dna van Godzilla bij, want productiebedrijf Legendary Pictures heeft plannen voor een herhaling van de titanenstrijd tussen het reuzenreptiel en de monsteraap, die elkaar in 1962 in het Japanse Kingu Kongu taj Gojira troffen. Dat was een dijenkletser van formaat, waarin stuntmannen in rubber monsterpakken in miniatuurlandschappen met elkaar op de vuist gingen.

De aanstekelijke gekte van de Japanse cultfilm wordt in Kong: Skull Island node gemist. Regisseur Jordan Vogt-Roberts pakt de zaken aanvankelijk dermate voortvarend aan dat het eerste uur voorbijvliegt, maar de spetterende monsteractie en bizarre gedrochten zijn krenten in een papje dat meer pit kon gebruiken.

Aan de rolbezetting ligt het niet, maar met een halfbakken scenario kunnen Jackson, Tom Hiddleston, Brie Larson, John Goodman en John C. Reilly geen wonderen verrichten. Het is maar goed dat er op Kong zelf niets valt af te dingen. Die zien we graag terug in Godzilla vs. Kong. In mei 2020 is het zover.

Kong: Skull Island

Regie Jordan Vogt-Roberts
Met Tom Hiddleston, Brie Larson, Samuel L. Jackson, John C. Reilly, John Goodman
Te zien in Arena, City, De Munt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden