Kon G.B. de helikopter voor Benaouf A. wel besturen?

Een deskundige van de Koninklijke Luchtmacht moet voor de rechter beoordelen of de uit Colombia ingevlogen piloot Alvaro G.B. (54) in staat zou zijn geweest de helikopter te besturen waarmee een groep Amsterdamse verdachten in oktober de crimineel Benaouf A. had willen bevrijden uit de gevangenis in Roermond.

Beeld van vorig jaar: arrestatieteams van de politie in Maarheeze op zoek naar verdachten die de helikopter wilden kapen Beeld anp
Beeld van vorig jaar: arrestatieteams van de politie in Maarheeze op zoek naar verdachten die de helikopter wilden kapenBeeld anp

Dat besloot de rechtbank woensdag op een inleidende zitting waarvoor vijf van de acht verdachten naar de rechtbank waren gekomen.

Een negende verdachte is nog voortvluchtig, een tiende is op 11 oktober op de vlucht doodgeschoten door een arrestatieteam nadat de politie de 'kaping' had verijdeld.

Alvaro G.B. heeft in eerdere uitvoerige verklaringen toegegeven dat hij voor 100.000 euro door de groep was ingevlogen vanuit Colombia, maar inmiddels ontkent hij zeer stellig dat hij in staat zou zijn geweest de door zijn medeverdachten geregelde helikopter te besturen.

Mislukking
Het gaat om een EC130 die was gehuurd bij helikopterbedrijf Helicentre. In een gloedvol betoog herhaalde G.B.'s advocaat Henk Koopman dat die helemaal niet had kunnen vliegen, waardoor een bevrijdingspoging hoe dan ook zou zijn mislukt.

"Hij zou dat ding niet naar boven hebben kunnen brengen!" riep Koopman uit. Hij wilde getuigen oproepen uit Colombia die zouden kunnen vertellen dat zijn cliënt van 1983 tot 1991, van 1991 en 2001 en van 2007 tot 2015 met heel andere helikopters had gevlogen.

Koopman: "Dan vraag ik u: als hij niet gaat vliegen, is het dan wel een strafbare bevrijdingspoging?! Meneer wilde ook dat de hele missie werd afgeblazen. Hij wilde zelfs voorkomen dat het zou lukken, door zijn petje in de wieken te gooien, waardoor dat in de motor zou komen. Hij moet een lintje hebben als hoeder van de rechtsstaat!"

Bedreiging
De piloot zegt zwaar te zijn bedreigd vanuit Colombia door ene Alex. Die zou hebben gezegd dat hij 'aan zijn familie moest denken' als hij zou weigeren te vliegen.

Koopman: "In Cali betekent dat dat je familie vermoord gaat worden."

Officier van justitie Caroline Cnossen weerspreekt dat de poging tot helikopterkaping 'absoluut ondeugdelijk zou zijn', zoals ook de onderzoeksrechter dat niet had willen aannemen.

De rechtbank ziet voorlopig af van het verhoren van 'de Spaans sprekende getuigen'. Voorzitter Hans Helmonds tegen de Colombiaan en zijn advocaat Koopman: "We gaan in het verhoor van een deskundige van de Koninklijke Luchtmacht uit van de types helikopters die u eerder heeft gevlogen. Die deskundige mag u zelf bevragen bij de onderzoeksrechter. Dat lijkt ons vooralsnog afdoende."

De zaak gaat op 20 juni verder met weer een inleidende zitting. De rechtbank hoopt het geruchtmakende proces in september te kunnen behandelen.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden