Komt er een ruimtestation aan de 'dark side of the moon'?

Een ruimtebasis aan de 'dark side of the moon', precies op een plek waar de zwaartekracht van de aarde de basis energieloos in de lucht houdt. Een verhaal dat zo zou passen in Disneys geplande Star Wars 7. De Nasa is er mee bezig, zo gaan de geruchten rond de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie.

NASA zou bezig zijn met plannen voor een ruimtestation aan de andere kant van de maan Beeld ANP
NASA zou bezig zijn met plannen voor een ruimtestation aan de andere kant van de maanBeeld ANP

Het ruimtestation kan dienen als tussenstation bij missies naar meteorieten en zelfs naar Mars, in 2010 aangekondigd door president Obama als doelen van de Nasa.

Het station zou komen te hangen op zo'n 446.000 kilometer van de aarde. Dat is nog zo'n 60.000 kilometer aan de andere kant van de maan. Daar is de zwaartekracht zo verdeeld, dat het station zou kunnen blijven 'hooveren' zonder energie te verbruiken. Al langer wordt er gespeculeerd over een trip naar een zogenoemd Lagrange point.

De beoogde plek heet in jargon Earth-Moon liberation 2, kortweg: EML-2. Omdat EML-2 buiten het bereik van het magnetische veld van de aarde ligt, is het een goede plek om te testen hoe mensen reageren op een langdurig verblijf in de ruimte. Het is verder dan astronauten ooit zijn geweest.

Documenten uitgelekt
De verhalen van een mogelijke EML-2 basis begonnen in september, toen de Orlando Sentinel documenten in handen kreeg waarin wordt uitgelegd hoe zo'n ruimtestation kan worden gebouwd met reststukken van oude stations. De geruchten namen pas echt een vlucht nadat Obama deze maand werd herkozen als president van Amerika.

Specialist Dan Lester van de Texas University verwacht dat de plannen er al langere tijd zijn, maar dat Nasa wacht tot de budgetten bekend worden gemaakt in februari. 'Met alle geruchten en geen NASA-official die het ontkent, lijkt het me een duidelijke zaak', aldus Lester in Newscientist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden