PlusUitleg

Komt er een rechtszaak tussen Nouri's familie en Ajax?

Ajax wist dat Abdelhak Nouri (20) een hartafwijking had, maar deed geen aanvullend onderzoek. Dat zegt letselschadeadvocaat John Beer, die door de familie van Nouri is ingehuurd. Komt er een rechtszaak?

Jop van Kempen
Ajax-speler Abdelhak Nouri wordt gereanimeerd tijdens het oefenduel met Werder Bremen. Beeld ANP
Ajax-speler Abdelhak Nouri wordt gereanimeerd tijdens het oefenduel met Werder Bremen.Beeld ANP

1. Wat was bekend over de hartconditie van Nouri toen hij op 8 juli een hartstilstand kreeg en comateus werd?
De KNVB vond in 2014 een hartafwijking en beoordeelde na advies van een specialist dat die afwijking geen gevaar vormde om Nouri te laten voetballen. De voetbalbond deelde die medische informatie met Ajax, de werkgever van Nouri.

"Ajax heeft geen aanvullend cardiologisch onderzoek gedaan bij Nouri," aldus advocaat John Beer.

Ajax wil en mag daarop niet reageren, omdat de club derden geen informatie mag geven over medische dossiers. Of er een causaal verband is tussen de hartafwijking en de hartstilstand op het trainingsveld in Oostenrijk, is onduidelijk.

2. Wist Nouri van de gevonden hartafwijking?
De KNVB zegt van wel. Het is hem verteld en er is een brief aan hem verstuurd. De familie van Nouri zegt dat Nouri niet op de hoogte was. "De familie is ervan overtuigd dat hij het dan zeker zou hebben gedeeld," aldus Beer.

Het is mogelijk dat Nouri wel wist van de hartafwijking, maar hoorde dat het geen belemmering was om te voetballen en het niet deelde.

Vanaf zestien jaar zijn jongeren zelf verantwoordelijk voor hun medische dossier en delen artsen dat niet met ouders. Nouri was destijds 17.

3. Hoe is de reanimatie van Nouri in Oostenrijk verlopen?
De ernstige, blijvende hersenschade van Nouri is het gevolg van een gebrek aan zuurstof. Medici die niet ter plaatse zijn geweest, vragen zich af of de clubarts van Ajax, Don de Winter, op tijd is begonnen met reanimeren.

Een cardioloog die anoniem wil blijven, zegt: "Met stafleden en studenten hebben we de beelden op YouTube bekeken. Aan artsen in opleiding hebben we gezegd: zo moet het dus niet."

Een anesthesioloog verklaart dat hij meer informatie moet hebben om een juist oordeel te vellen. De belangrijkste vraag is of Nouri nog een hartslag en bloedcirculatie had toen hij minutenlang roerloos op het Oostenrijkse gras lag. Alleen medici die ter plaatse waren, weten dat.

4. Wat gebeurde er eind mei met Nouri in Turkije?
Tijdens een vakantie met vrienden is Nouri tijdens een partijtje voetbal flauwgevallen, mogelijk als gevolg van hartproblemen. Nouri is toen afgevoerd naar een Turks ziekenhuis. Het is onbekend of Nouri dat incident aan Ajax heeft gemeld. Het gebeurde kort voor zijn hartstilstand.

Abdelhak Nouri Beeld ANP
Abdelhak NouriBeeld ANP

"De medische informatie die het ziekenhuisbezoek in Turkije heeft opgeleverd, hebben we opgevraagd," aldus Beer. Op instigatie van de familie heeft Beer ook Nouri's medische dossier bij Ajax opgevraagd.

De Amsterdamse letselschadeadvocaat is al sinds september in contact met de familie van Nouri. "De familie wil graag weten wat er is gebeurd, maar in gesprekken met Ajax kregen ze het gevoel niet alles te horen," verklaart Beer zijn rol.

Beer verwacht dat hij over twee weken conclusies kan trekken uit het medische dossier van Nouri.

5. Komt er een zaak tussen de familie van Nouri en Ajax?
Dat kan Beer nog niet zeggen. Het hangt af van zijn bevindingen, van de opstelling van de familie en van de opstelling van Ajax, dat ook contact heeft met een advocaat.

Beer: "Wij zitten niet te wachten op een conflict met Ajax, want de familie heeft veel positieve herinneringen aan de club. Het gaat de familie niet om een schadevergoeding, maar om eerlijkheid en duidelijkheid. Daar kunnen harde conclusies bij zitten voor Ajax."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden