Review

Komt een vrouw bij de dokter***

null Beeld

Regie: Reinout Oerlemans
Met: Barry Atsma, Carice van Houten, Anna Drijver, Jeroen Willems, Pierre Bokma

Heeft de onervarenheid van regisseur Reinout Oerlemans geleid tot een slechte of teleurstellende Komt een vrouw bij de dokter?
Het antwoord is nee. Voormalig acteur en succesvol televisieproducent Reinout Oerlemans omringde zich voor zijn regiedebuut met ervaren krachten uit de Nederlandse filmwereld. Het camerawerk, de locaties en de verdere aankleding zien er dan ook uitstekend uit.

Dat kan ook moeilijk anders in een film die zich afspeelt in de Amsterdamse reclamewereld van voor de kredietcrisis. Maar in elk geval heeft Oerlemans zijn hoofdrolspelers Barry Atsma en Carice van Houten kunnen aanzetten tot onbevangen en onbevreesd acteerwerk. Oerlemans wist wat hij deed.

Hoofdpersoon Stijn is een succesvolle marketingjongen die van zijn echtgenote Carmen houdt, maar toch voortdurend naast de pot piest. Als zijn echtgenote borstkanker krijgt, staat hij haar terzijde, maar tegelijkertijd begint hij een affaire met een glamoureuze dame.

Het gedrag van de naar schrijver Kluun gemodelleerde Stijn is niet echt fatsoenlijk. Hij heeft seks in het toilet van een disco. In een wanhopige bui rijdt hij een rij buitenspiegeltjes van geparkeerde auto's af. Maar als je bedenkt dat het meest dramatische moment uit de film bestaat uit Carmens vergiffenis van Stijns zonden, valt het allemaal best mee. Stijn was wellicht een tragischere figuur geweest wanneer zijn gedrag extremer en onverklaarbaarder was geweest.

Of dat de film beter zou hebben gemaakt, is maar de vraag. Carmen heeft bij voorbaat de sympathie van de kijker omdat zij het slachtoffer is van huwelijksbedrog én een terminale ziekte. Zij zorgt voor het melodrama en de tranentrekkende momenten.

Maar omdat Stijn in de meeste scènes zit, mocht ook hij kennelijk niet al te onsympathiek overkomen. Door zijn hufterigheid in toom te houden en zijn jongensachtige charme te benadrukken, houdt de kijker het de hele fim gemakkelijk met hem uit, hoewel het jammer genoeg niet heel boeiend wordt. Bovendien horen we Stijn steeds als verteller uitleggen wat hij uitvrat en waarom hij dat deed. Daardoor blijft er weinig te raden over.

Komt een vrouw bij de dokter is zeker geen slechte film. Bij vlagen, als een vlotte montage toont hoe Stijn zich onderdompelt in een uitgaansroes, is hij zelfs behoorlijk meeslepend. Het gevaar van oppervlakkigheid ligt echter steeds op de loer.

Daar zullen de bezoekcijfers ongetwijfeld niet onder lijden; net als voor het boek zullen de kassa's de komende weken luid rinkelen. (FRITZ DE JONG)

Website Komt een vrouw bij de dokter

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden