Komt de schrijfster van 'Orange is the new black' naar Amsterdam?

Dertien maanden zat ze in een vrouwengevangenis, ze schreef een bestseller over die tijd en daaruit volgde de Netflix-hit 'Orange is the new black'. Het John Adams Institute probeert Piper Kerman met crowdfunding naar Nederland te halen.

Lorianne van Gelder
De vrouwen in Orange is the new black Beeld OITNB
De vrouwen in Orange is the new blackBeeld OITNB

Maar dat gaat alleen als fans nu al beloven naar het praatje te komen, door een kaartje van 25 euro te kopen bij website Live on demand. 'De serie is heel populair, dus we denken dat er genoeg animo is,' zegt Tracy Metz, directeur van het John Adams Institute, dat voor het eerst samenwerkt met de crowdfundingssite.

Toch loopt de actie tot nu toe geen storm. Slechts tien liefhebbers hebben een kaartje gekocht. Er zijn nog negentig gegadigden nodig om Piper Kerman überhaupt te vragen. Eén van de hobbels is dat de eerste honderd 'golden ticket'-kopers een kaartje aanschaffen voor een evenement dat nog geen datum heeft. 'Maar als het niet doorgaat, of je hebt al een kaartje maar je kunt niet, krijg je je geld terug,' zegt Wierd Schamhart van Live on demand.

Rauw gevangenisleven
Kerman schreef een boek over haar ervaringen in de vrouwengevangenis in Danbury, Connecticut, nadat ze was veroordeeld voor het smokkelen van drugsgeld tien jaar eerder. Sinds 2013 is de serie met de gelijknamige titel te zien, met in de hoofdrol Taylor Schilling als Piper Chapman, Kermans alter ego. Een komisch drama met veel lesbische seks, intrige en rauw gevangenisleven. Het boek is een stuk realistischer en minder kinky dan de serie op Netflix, maar is wel een scherpe aanklacht tegen het Amerikaanse gevangenissysteem.

In april kwam de Nederlandse vertaling van het boek uit - uitgever Ambo/Anthos helpt ook mee de schrijfster naar Nederland te halen.
Metz hoopt dat de actie lukt. 'We hebben als instituut een grote reikwijdte, maar slechts een klein budget, we kunnen het risico helaas niet zelf dragen.' Mocht de poging om Piper Kerman naar Nederland te halen, slagen, dan wil Metz vaker met Live on demand aan de slag.

www.liveondemand.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden