Komt de 80 meter hoge uitkijktoren boven Noord er toch?

Krijgt Noord alsnog de PinPoint, een tachtig meter hoge attractie met een adembenemend uitzicht over de heel Amsterdam?

De Pinpoint in Noord moet net zo hoog worden als Toren Overhoeks. Beeld JV / Het Parool
De Pinpoint in Noord moet net zo hoog worden als Toren Overhoeks.Beeld JV / Het Parool

Bij de prijsvraag voor een nieuwe bestemming van de havenmeesterswoning in de Sixhaven legde het hemelbestormende plan het - net als ruim honderd andere plannen - eerder dit jaar af tegen het winnende voorstel van de feestende weldoener Ilco van der Linde.

Die kondigde aan in de voormalige ambtswoning een aan Nelson Mandela opgedragen herberg te willen openen, met als bijzondere doelgroep particulieren, verenigingen en ondernemingen die met elkaar overhoop liggen.

Maar wat is wereldvrede zonder uitzicht?

Aandacht
Vandaar dat initiatiefnemers Harry van der Heijden en Thijs Vorstman hun plan voor de uitkijktoren nogmaals onder de aandacht brengen.

De bestuurscommissie in Noord buigt zich deze week over het voorstel, dat uitgaat van een investering van ongeveer anderhalf miljoen euro.

In ruil voor goedkeuring krijgt Noord een iconische attractie op de IJoever, vergelijkbaar met de Eiffeltoren in Parijs en de London Eye in Londen.

Eenmaal opgericht zal de PinPoint minstens 150.000 betalende bezoekers per jaar trekken, verwachten de ondernemers.

Geschiedenis
Deze bezoekers worden in groepen van dertig met een draaiende gondel naar de top van de toren gebracht. Op weg naar boven krijgen zij in tien talen met behulp van oude prenten en schilderijen de geschiedenis van Amsterdam voorgeschoteld, waarbij de inspanningen van het stadsdeel Noord niet zullen worden vergeten.

De veiligheid van de passagiers is gegarandeerd, zo blijkt uit de uitwerking van de plannen: de gondel is operationeel tot windkracht zeven en het bewegingswerk dat de mensen naar boven en beneden brengt wordt gecertificeerd volgens Europese richtlijnen.

Bezoekers vanaf twaalf jaar betalen een tientje, wat samen met de opbrengst uit de winkel een jaarlijkse omzet van 1,2 miljoen euro oplevert.

Bijdrage
Van der Heijden en Vorstman nemen zitting in de directie van het bedrijf dat de PinPoint exploiteert, maar zeggen op voorhand toe de helft van de opbrengst door te sluizen naar het stadsdeel als bijdrage in de verdere ontwikkeling van Noord.

De toren zelf levert volgens de plannenmakers ook een stevige bijdrage: 'Visueel zal de PinPoint het beeld van de Noordoever, zonder te overheersen, nog dynamischer en aantrekkelijker maken.'

Hoe uitbater Ilco van der Linde van de havenmeesterswoning denkt over de tachtig meter hoge attractie naast zijn deur, is onduidelijk - maar eventuele onderlinge spanningen kunnen wel-licht met een goed gesprek in de Mandelaherberg worden weggenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden