Komst verplichte eindtoets basisschool nog onzeker

Het is na een paar uur debatteren in de Tweede Kamer nog altijd niet duidelijk of ook een oppositiepartij zich achter het voorstel zal scharen om leerlingen van de basisschool te verplichten tot een eindtoets. PVV en CDA laten tot nog toe in het midden of ze het plan willen steunen.

Archieffoto Beeld anp
ArchieffotoBeeld anp

Voor de coalitie van VVD en PvdA is steun van de oppositie van belang, omdat zij in de Eerste Kamer geen meerderheid hebben. Daardoor zou het wetsvoorstel in de Senaat kunnen stranden. De PVV is echter niet gecharmeerd van voorstellen van de PvdA om het advies van de school belangrijker te maken dan de uitkomst van de Cito-toets. 'Dat haalt de ziel uit het voorstel', vindt Kamerlid Harm Beertema.

En ook het CDA heeft aanvullende eisen. Kamerlid Michel Rog wil alleen instemmen als staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs kan garanderen dat de uitkomsten van de eindtoets niet openbaar worden gemaakt. Ook wil hij dat scholen zelf mogen kiezen of ze een toets van Cito afnemen of van een andere toetsenmaker. Verder moet de wet over 4 jaar worden geëvalueerd.

VVD-Kamerlid Karin Straus wees de eisen van het CDA in het Kamerdebat niet meteen af. Ze benadrukte wel dat een toets van een andere maker dan Cito goed vergelijkbaar moet zijn. Ook wilde ze weten wat Dekker van de CDA-plannen vindt. De staatssecretaris komt pas in de loop van de avond aan het woord.

Objectief meten
Dekker wil alle basisscholen verplichten tot een eindtoets. Op die manier wordt objectief gemeten wat een kind kan en weet. Daarbij moet de toets niet in februari worden gehouden, zoals nu het geval is met de Cito-toets, maar in april. Verder worden scholen in het voorstel van Dekker verplicht om een leerlingvolgsysteem bij te houden, waar de voortgang van de kinderen in wordt bijgehouden.

De PvdA had moeite met het voorstel, omdat de eindtoets te belangrijk zou worden. Daarop spraken de coalitiepartners af dat het hoogste advies - dat van de toets of de leraar - voortaan gaat tellen en dat de toets in tijd nog verder naar achteren wordt geschoven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden