Lezersbrief

'Komst van een stadsbouwmeester is bittere noodzaak'

'Een onafhankelijke figuur, opererend op afstand van politiek, bureaucratie en projectontwikkelingspartijen, is broodnodig,' schrijft Egbert Rozeboom van stichting Een Open Stad in een lezersbrief.

Beeld anp

Terwijl tout politiek Amsterdam vorige week woensdag in de Stopera de uitkomst afwachtte van de besloten raadsvergadering rond de aanbeveling van een nieuwe burgemeester, claimde de vierde macht even verderop in een een-tweetje met Architectuurcentrum Amsterdam (Arcam), een sterk staaltje demagogie rond de voorgenomen introductie van een nieuwe stadsbouwmeester.

In het bolwerk van maquettebouwers en projectontwikkelaars in de Zuiderkerk werd het gehoor getrakteerd op een onnavolgbaar relaas met als strekking dat de aanstelling van een stadsbouwmeester, de wens van het nieuw aangetreden college van b. en w., maar beter als doodgeboren beschouwd diende te worden.

Voor welk probleem van de stad zou een onafhankelijk stedenbouwkundige, zeg Atelier Amsterdam, nu ­precies een oplossing zijn? Voor geen enkel, veinsden diverse actoren uit de techno-bureaucratische afdelingen van grondexploitatie, gebiedsontwikkelingen en van tekenaars van de lappendeken van projecten die op de Amsterdamse kaart staan.

De constatering van panellid Hilde Blank, stedenbouwkundige van diverse provincies en de stad ­Leiden, dat zij en haar collega-gastspreker uit Groningen ten aanzien van de prille bouwmeesterwens toch op een andere golflengte zitten dan de ambtelijke plannenmakers en -beoordelaars hier, bleef door de bobo's van Dienst Ruimtelijke Ordening en aanverwante commissies onbeantwoord.

Het antwoord op de probleemvraag lijkt me zonneklaar: deze onafhankelijke figuur, opererend op afstand van politiek, bureaucratie en projectontwikkelingspartijen, is broodnodig om te voorkomen dat innovatieve initiatieven van podia als New Democracy en Stadmakers verdwijnen in de Amsterdamse Bermudadriehoek van Weesperstraat, Stopera en Bouwfonds.

Een 'gouden driehoek', had een van de seniore ambtenaren het gehoor nog geprobeerd aan te praten. Tja, het is niet alles goud wat er blinkt in Amsterdam.

Een tweede vraag, namelijk in welke context de figuur van een bouwmeester dan gezien zou moeten ­worden, werd uit de zaal helder beantwoord door een collega van de stedenbouwkundigen uit Groningen en Leiden: vanuit een gebalanceerde, verbonden Metropoolregio toewerken naar een ongedeelde, toekomstbestendige stad Amsterdam.

Architect en eminence grise Marinus Oostenbrink gaf nog een voorzet met de bloemrijke metafoor van het Theater van de Stad, dat met zijn vele podia best de ambitie mocht najagen van een stedenbouwkundig equivalent van Ivo van Hove. Een stads­regisseur, kortom.

De moderatoren van Arcam en hun vrienden van de vierde macht ­wensten hier echter niet verder op in te gaan; het kind moest en zou hoe dan ook met het badwater weggekieperd worden.

Geacht bestuur van deze lieve stad: let op uw zaak.

Egbert Rozeboom, stichting Een Open Stad

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden