PlusAnalyse

Komst van agent met hoofddoek geen millimeter dichterbij

Een politieambtenaar in Rotterdam mag een hoofddoek dragen boven haar uniform, oordeelt het College voor de Rechten van de Mens. Maar veel verandert dit oordeel niet.

Sarah Izat mag volgens het CvdRM-advies met hoofddoek en in uniform bureauwerk doen bij de politie Beeld anp
Sarah Izat mag volgens het CvdRM-advies met hoofddoek en in uniform bureauwerk doen bij de politieBeeld anp

De nationale politie discrimineert. Volgens het College voor de Rechten van de Mens had het de Rotterdamse politiemedewerker Sarah Izat nooit verboden mogen worden een hoofddoek te dragen boven haar uniform.

Een flinke tik op de vingers voor de politie, maar de uitspraak heeft de komst van straatagenten met hoofddoek geen millimeter dichterbij gebracht.

Blijdschap was er bij Izat, nadat het college maandagmiddag uitspraak had gedaan. 'We won!' twitterde ze. 'Ik heb het recht op uniform én hoofddoek. Dit betekent alles en deze winst is van ons allemaal!'

In de hoek gezet
Ze voelde zich in de hoek gezet als moslima en vreesde voor haar toekomst bij de politie. Waarom mocht zij alleen werken in haar burgerkloffie, terwijl al haar collega's met trots het politie-uniform dragen? Waarom moest zij kiezen?

Het verbod om een hoofddoek te combineren met het uniform zou haar belemmeren in het maken van carrière. Nu kan ze met de niet bindende CvdRM-uitspraak naar de rechter stappen om alsnog te proberen haar gelijk te halen.

Voorspelbare boosheid bij de tegenstanders. 'Waanzin,' vindt PVV-leider Geert Wilders het verwijt dat de politie discrimineert. "Verbieden die islamitische hoofddoek! En afschaffen dat College voor de Rechten van de Hoofddoek."

In zijn kielzog kondigden de regeringspartijen VVD en CDA vast aan geenszins van plan te zijn de uniformregels bij de politie te wijzigen.

Maar wat heeft Izat nu eigenlijk helemaal in handen?

Uniforme gezagsuitstraling
Niet veel. Het College erkent in zijn uitspraak ronduit het belang van de politie om te streven naar 'een neutrale, uniforme gezagsuitstraling - het vermijden van zelfs maar de schijn van niet-neutraliteit of niet-objectiviteit'.

Ook het argument van de politie dat de veiligheid in het geding is als medewerkers hun persoonlijke overtuigingen uitdragen, erkent het college vol­uit.

Kortom: het College vindt het best dat de politie onderscheid maakt op grond van religie en daar kledingvoorschriften aan vastknoopt. Mits daar goede redenen voor zijn. De vraag was in dit geval slechts: waren die er?

Izat werkt als 'assistent intake & service'. Haar werk bestaat uit het beantwoorden van het 0900-servicenummer van de politie en het opnemen van 3D-aangiften. Daarbij zitten de burger en de politiemedewerker in aparte ruimtes en zien elkaar via een videoverbinding alsof zij tegenover elkaar zitten achter een bureau.

Andere ruimte
Als de vrouw achter de telefoon zit, redeneert het College, ziet de burger haar helemaal niet.

'Het verbod draagt daarom per definitie niet bij aan de beoogde uitstraling van de politie. Als de vrouw 3D-aangiften opneemt ziet de burger haar wel, maar berust het verbod ook niet op goede redenen. De vrouw zit in een andere ruimte dan de burger, die de aangifte doet. Haar veiligheid is dus niet in geding.'

Izat, zegt het College, neemt aangiften op, maar beslist niet wat de politie er verder mee doet. Zij vervult een administratieve taak. Dus waarom zou je dan moeilijk doen over het dragen van een hoofddoek?

Sterker: dan mag je als werkgever helemaal niet moeilijk doen over het dragen van een hoofddoek, want dat is discriminatie.

Het politiekorps, vindt het College, toont niet aan dat het verbod echt nodig is. 'Het College vindt hiervoor steun in het feit dat het korps de vrouw ook toestaat om met een hoofddoek haar werk te doen. Hoewel zij dan burgerkleding draagt is zij op dat moment onmiskenbaar als politieambtenaar bij de burger in beeld.'

Wordt het niet eens tijd voor politieagenten met een hoofddoek, vroeg de Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg zich onlangs af.

Dat is goed voor de diversiteit van het korps. Een interessante discussie, die ongetwijfeld nog lang zal woeden. Maar de uitspraak van het College van de Rechten van de Mens heeft een uitkomst niet dichterbij gebracht.

'Uniformregels blijven'

Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie heeft de Tweede Kamer laten weten dat agenten die met het publiek in contact komen, geen hoofddoek mogen dragen en dat het verbod dus wat hem betreft gehandhaafd blijft.

Daarmee komt hij in elk geval VVD, CDA, SP en PVV tegemoet, want die pleitten maandag fel tegen de combinatie van uniform en hoofddoek.

VVD-Kamerlid Arno Rutte vindt het 'maar goed dat het College geen bindende uitspraken kan doen'. "Het uniform staat voor de neutraliteit van de overheid. We staan ook geen SP-buttons of ADO-sjaals toe."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden