Komst ME werkte als een rode lap op jongeren

Het ging op 21 september in Haren pas echt fout toen de ME even voor 21.00 uur aankwam op de kruising Stationsweg-Jachtlaan. In de 2,5 uur daarvoor gedroegen groepen jongeren die zich op die plek hadden verzameld al steeds baldadiger en uitdagender. Ook werden er toen al voorwerpen gegooid naar 'gewone' agenten en vernielingen gepleegd. Maar toen de ME'ers zich in volle uitrusting lieten zien, had de menigte blijkbaar een 'geschikte tegenstander' gevonden en 'escaleerde het razendsnel', aldus de commissie-Cohen, die de gebeurtenissen voor, tijdens en na de rellen onderzocht.

Een ME'er bij de rellen in haren. Beeld ANP
Een ME'er bij de rellen in haren.Beeld ANP

Dat was ook het moment dat 'pijnlijk zichtbaar' werd dat er geen duidelijk plan van aanpak was voor het geval het uit de hand zou lopen, staat in het rapport-Cohen. Door de gebrekkige organisatie - eenheden hadden geen contact met elkaar of met het actiecentrum - liep de politie een paar uur achter de feiten aan. Er waren wel veel leidinggevenden, maar slechts weinig sturing. Gewone politieagenten en de eerste ME'ers hebben zich in de steek gelaten gevoeld.

Verder duurde het lang voordat de ME daadwerkelijk inzetbaar was om de jongeren te beteugelen. Ze waren namelijk eerder op de dag ingezet op andere plekken, in dagelijks tenue en zonder hun voertuigen.

De keuze voor een 'low profile' aanpak was in principe goed voor een dergelijke gebeurtenis, vindt de commissie. Maar de uitvoering was niet goed. Een flexibele eenheid ME had in een eerder stadium in gewone politiekleding sussend kunnen optreden, samen met gewone politieagenten. Volgens Cohen hebben de autoriteiten 'low profile' ten onrechte geïnterpreteerd als 'zo weinig mogelijk zichtbare politie'.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden