Plus

Komiek Louis C.K. schoffeert iedereen, ook zichzelf

Een crowdfundingsactie mislukte, maar Mojo lukte het om de grote komiek Louis C.K. naar Amsterdam te halen. Wat maakt deze man tot een fenomeen?

Rajko Disseldorp
De Ridder: 'Louis heeft het over heel persoonlijke dingen' Beeld FX
De Ridder: 'Louis heeft het over heel persoonlijke dingen'Beeld FX

Met chocolade, stroopwafels en een fiets stond Remco de Ridder een tijdje geleden met zijn vriendin in New York voor het huis van Louis Szekely, bij het grote publiek bekend als de Amerikaanse komiek Louis C.K. De Ridder was met vrienden een crowdfundingsactie gestart om Szekely naar Carré te halen.

Hij wilde hem overhalen met enkele cadeaus, die bij een buurman werden afgegeven. Toen was nog niet bekend dat de komiek al was geboekt door concertorganisator Mojo en PIAS Comedy voor een show in de Ziggo Dome vanavond.

Mensen stortten geld voor de actie van De ­Ridder, tachtig euro per kaartje, zonder dat duidelijk was of het De Ridder en zijn vrienden zou lukken om de artiest te boeken. Ze belandden met de actie onder andere bij DWDD. Maar na alle moeite en tijd die De Ridder in het project stak, heeft hij nooit iets vernomen van Szekely of zijn management. Hij was enigszins teleurgesteld toen hij hoorde dat de komiek naar de Ziggo Dome zou komen.

Allergrootste
Het initiatief van De Ridder laat zien hoe groot Szekely is en hoe lastig het is om hem in ­Nederland te boeken. Eric Looge, boeker bij ­PIAS Comedy, vindt de actie van de vrienden een beetje naïef. "Als je met een fiets voor zijn huis gaat staan, gaat dat volgens mij niet ­werken. En als je je eigen voorwaarden gaat ­opstellen voor zo'n grote comedian, is dat de omgekeerde wereld."

Het kostte Looge in elk geval jaren om Szekely naar Nederland te halen. "Hij bepaalt natuurlijk samen met zijn agent zijn speelschema en wil werken met gerenommeerde partijen. We ­hebben meer comedians in de stal van zijn agent geboekt, ­zoals de Amerikaan Kevin Hart. Jarenlang vroegen we zijn agent om de zoveel tijd hoe het ­ermee stond, wanneer hij een gaatje in zijn schema kon vinden. Dat is de enige ­manier om het lijntje kort te houden. Die gast heeft het zo ­ontzettend druk."

Looge durft niet te zeggen of Szekely de grootste komiek van dit moment is. "Commercieel gezien is een comedian als Kevin Hart misschien nog wel groter, maar die is er ook bewust mee bezig om van zichzelf een commercieel succes te maken."

Verder zegt Looge over de vergelijking met de Amerikaanse komiek Hart: "Kevin Hart komt op met harde muziek en veel spektakel. Louis C.K.? Die komt gewoon nonchalant op in een zwart T-shirt. Hij praat wat met de mensen op de eerste rij, zegt dat hij nog niet is begonnen en vertelt wat lulligs over het hotel waarin hij slaapt. Voor je het weet is hij vol op stoom en ben je meege­zogen in zijn humor. Ja, dat maakt hem heel goed."

Minder romantisch
Met de komedieserie Shameless brak Szekely tien jaar geleden door, terwijl hij toen al lang in het vak zat. In de serie schoffeert hij alles en iedereen, zoals zijn omgeving, zijn familie en zichzelf. Zo beschrijft hij zijn vrouw als ze hem 'the saddest handjob that ever happened in America' geeft.

De humor van Szekely werd door critici pas echt gewaardeerd toen hij besloot elk jaar zijn materiaal weg te gooien en zichzelf te dwingen nieuw materiaal te schrijven. "Dat dwingt je inderdaad om het allemaal scherper te krijgen en weg te gaan van de routine, dat heeft hem ongetwijfeld nog beter gemaakt," zegt Looge.

De Ridder gaat, ondanks zijn ongeslaagde ­poging om de komiek te boeken, naar de show in de Ziggo Dome. De locatie vindt hij 'minder ­romantisch' dan Carré.

De grap over de vrouw van Szekely heeft De Ridder omschreven op zijn blog, die hij schreef naar aanleiding van zijn crowdfundingsactie. De Ridder is vooral fan van de intieme humor van de komiek. "Louis heeft het over heel persoonlijke dingen. Altijd focust hij op het artistieke, want hij doet echt wat hij zelf wil."

Louis C.K. speelt dinsdagavond om 20.00 uur in de Ziggo Dome.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden