Komiek Greg Shapiro: 'Trump nadoen is makkelijker dan Obama'

De Amsterdams-Amerikaanse komiek Greg Shapiro gaat momenteel de wereld over met zijn Donald Trump-impressie die dit weekend in het televisieprogramma Zondag met Lubach verscheen. 'Trump nadoen is een stuk makkelijker dan Obama.'

'Trump heeft als rasechte New Yorker het accent van een surfer uit California' Beeld Rink Hof
'Trump heeft als rasechte New Yorker het accent van een surfer uit California'Beeld Rink Hof

'Welcome to this introduction video about the Netherlands. It's gonna be a great video, absolutely fantastic.' Met deze woorden trapt Shapiro de video waarin Nederland wordt voorgesteld aan de 45ste president van de Verenigde Staten af.

De boodschap is inmiddels alleen al via de Facebookpagina van Zondag met Lubach 24 miljoen keer bekeken en wereldwijd besteedden media in landen als Amerika, Duitsland en Frankrijk aandacht aan het item.

Trumps fenomenale vertolking komt uit de koker van komiek Greg Shapiro, een van de oprichters van Boom Chicago en bekend door zijn rol als nieuwslezer in het satirische Comedy Central News. "Dat we hiermee viral gaan, had ik niet verwacht."

California
Het onder de knie krijgen van Donald Trumps manier van spreken ging niet zonder slag of stoot, zegt Shapiro. "Het kwartje viel pas toen ik me realiseerde dat Trump geen New Yorks accent heeft. De man ís zowat Manhattan, maar hij praat als een surfer uit California."

Shapiro noemt het spreken van de kersverse president van de Verenigde Staten een 'salade van woorden'. "Hij gooit alles door elkaar. Trump raapt hier en daar wat holle frasen bijeen die groots klinken, maar weinig voorstellen. Hij voert campagne met tweets van 140 tekens maar als de man een stelling moet beargumenteren heeft hij 140 woorden nodig voordat hij zijn punt maakt."

Trumpiaans relaas
Naast dat Shapiro zich het accent eigen moest maken, zorgt met name de verhaspeling van zinsconstructies voor een lijkende impressie van de omstreden president. Ook typisch voor een Trumpiaans relaas: woorden blijven herhalen met de expliciete nadruk op de klemtoon.

"Toch is een Trump-impressie een stuk makkelijker dan het nadoen van de voormalige president Barack Obama. Trump blijft heel erg herkenbaar. Eigenlijk is het nadoen van Obama een beetje saai voor een komiek." In een video op zijn YouTube-kanaal legt Shapiro uit hoe je Trump imiteert. In het filmpje passeren zowel Bill Clinton als George Bush de revue.

De komiek had nooit gedacht dat Donald Trump afgelopen vrijdag als 45ste president zou worden ingezworen. "Ik had hem liever niet op die plek gezien. Maar als ik het vanuit mijn beroep bekijk, mag ik in mijn handen wrijven." Volgens Saphiro zullen de komende vier jaar - "Vier jaar hè, zeker geen acht" - een vruchtbare periode zijn voor grappenmakers. "Zoals de chef van CBS News het sprekend beschreef: 'It may not be good for America, but it's [Trumps verkiezing, red.] damn good for our business.'"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden