Komende nachten kans op poollicht door zonnevlammen

De komende nachten is er een kleine kans dat in Nederland het poollicht of noorderlicht te zien is. Dat zegt amateur-sterrenkundige Roy Keeris van de website Poollicht.info.

Redactie
Poollicht boven Yukon in 2012. Beeld Reuters
Poollicht boven Yukon in 2012.Beeld Reuters

Dat het noorderlicht mogelijk te zien is komt doordat er dinsdag en woensdag uitbarstingen op de zon zijn geweest, zogeheten zonnevlammen. Het ging om uitbarstingen in de hoogste klasse: X. Door die zonnevlammen komt een wolk van elektromagnetisch gelanden deeltjes richting de aarde. Wanneer deze deeltjes de dampkring binnendringen, ontstaat er poollicht.

Keeris adviseert mensen die het natuurverschijnsel willen zien een donkere plek te zoeken, ver weg van het kunstlicht van steden, want hoe meer licht, hoe kleiner de kans om het poollicht te zien. Wat dat aangaat kan de maan nog roet in het eten gooien. 'De maan is net vol geweest en geeft dus behoorlijk wat licht', aldus Keeris

Heldere nachten
Bewolking zal waarschijnlijk geen spelbreker zijn. Weerbureau weeronline.nl verwacht dat het de komende nachten helder zal zijn, vooral aan het begin van de nacht. Later zou wat mist kunnen ontstaan.

Het poollicht is vrij zeldzaam in Nederland. Het is enkele keren per jaar te zien, maar dan heel laag boven de noordelijke horizon en dan vooral door gevoelige camera's. De laatste keer dat het spectaculair te noemen was, was op 30 oktober 2003. Toen verscheen het poollicht urenlang in allerlei kleuren aan de hemel.

Hevige zonnevlammen zoals die van de afgelopen dagen kunnen leiden tot storingen in satelliet- en radioverkeer. Dat zal nu nauwelijks het geval zijn, zegt Jaap Vreeling van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (Nova). De zonnestorm komt namelijk niet recht op de aarde af, maar schampt er morgenochtend aan de noordkant langs. 'We hebben geluk, het zal meevallen.' Ook Vreeling wijst op de kans op noorderlicht en raadt mensen vooral aan zo noordelijk mogelijk te gaan kijken, bijvoorbeeld op de Waddeneilanden.

NASA legde de zonnevlammen van afgelopen dagen vast:

null Beeld NASA/SDO
Beeld NASA/SDO
null Beeld NASA/SDO
Beeld NASA/SDO
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden