Hoewel de Olympische ringen het stadsbeeld in Tokio al vullen, is het nog allerminst zeker hoe de Spelen er dit jaar uit komen te zien.

PlusAchtergrond

Komende 2 maanden cruciaal voor doorgaan Olympische Spelen in Tokio

Hoewel de Olympische ringen het stadsbeeld in Tokio al vullen, is het nog allerminst zeker hoe de Spelen er dit jaar uit komen te zien.Beeld Getty Images

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) hanteert momenteel vier scenario’s voor het verloop van de Spelen komende zomer. Het bestaan van een vijfde optie, afgelasting van het mondiale sportfestijn in Tokio, wordt door alle betrokkenen ontkend.

Jaap de Groot

Zolang het coronavirus niet is bedwongen, blijven er natuurlijk twijfels of de olympische vlam op vrijdag 23 juli daadwerkelijk zal worden ontstoken. Dat is de reden dat de publicatie in The Times niet direct onder de noemer ‘fake news’ kan worden geplaatst. De Britse krant meldde vorige week dat de Japanse regering al besloten heeft om de Spelen af te gelasten, waarna premier Yoshinde Suga en IOC-president Thomas Bach om het hardst riepen dat dit uit de lucht was gegrepen.

De tijd zal het leren. Duidelijk is wel dat de komende twee maanden cruciaal worden. Op 15 februari begint Japan, waar op 8 januari de noodtoestand is uitgeroepen, met het vaccineren van de bevolking. Gedurende drie maanden worden de ouderen en zorgpersoneel ingeënt en vanaf begin juni volgt de rest van het land. Dit betekent dat een groot deel van het Japanse volk tijdens de Spelen niet is gevaccineerd.

Verder worden vanaf 4 maart in Tokio de olympische testevents hervat. Te beginnen met het kwalificatietoernooi kunstzwemmen, waarna in april wekelijks in een van de sportlocaties getoetst gaat worden in hoeverre het coronavirus buiten het stadion kan worden gehouden.

In de vier scenario’s, die allemaal uitgaan van een ‘go’ voor de Spelen, is er zelfs in het gunstigste geval sprake van reductie. Niet onder de 11.000 atleten uit 206 landen, wel bijvoorbeeld onder de 6000 geaccrediteerde journalisten. Omdat alle stadions inmiddels coronaproof zijn gemaakt, blijkt een deel van de mediaposities verloren te zijn gegaan. Deze week maakte het IOC dan ook bekend dat het quotum van 6000 persaccreditaties wordt verlaagd. Volgende week donderdag worden de maatregelen voor de pers bekend, maar nu al is duidelijk dat die ingrijpend zullen zijn.

Dan is er nog de publieke opinie in Japan. In december was 32 procent van de bevolking nog voor het doorgaan van de Spelen, tegen 36 procent voor uitstel en 34 procent voor afgelasting. Toen een maand later de noodtoestand werd afgekondigd, kelderde het aantal voorstanders van 32 naar 20 procent. Wie de coronacijfers met die van Nederland vergelijkt, krabt zich wel achter de oren. Hoewel Japan ruim zeven keer zoveel inwoners heeft (124 miljoen), zijn er in totaal 5.400 mensen aan het coronavirus overleden, tegen 13.800 in ons land. Op dit moment worden er dagelijks tussen de 5000 en 7000 ­besmettingen geteld, in verhouding veel minder dan Nederland, dat op 17 miljoen inwoners nu dagelijks gemiddeld een kleine 5000 nieuwe gevallen meldt. Cijfers die omgerekend naar ons inwonertal het einde van de lockdown zouden betekenen, hebben in Japan juist tot grotere ­bezorgdheid geleid.

Inmiddels heeft het organisatiecomité van de Spelen ruim 800 miljoen euro vrijgemaakt voor maatregelen tegen Covid-19, waaronder het massaal testen van atleten, coaches en begeleiders. Tevens worden nauwlettend de evenementen gevolgd die wereldwijd gaande zijn. IOC-president Thomas Bach: “Het geeft de burger moed hoe de 7000 sportevenementen die tijdens de wintermaanden op de diverse continenten zijn georganiseerd, zijn verlopen. Bij de 175.000 coronatesten werd slechts 0,18 procent van de atleten positief bevonden. Dat versterkt onze ambitie om straks 11.000 olympiërs in Tokio te verwelkomen. Dat blijft ons doel en die strijd geven wij niet op.”

Vaststaat dat het olympisch dorp hoe dan ook tot een bubbel wordt getransformeerd, waarbij de atleten alleen wordt toegestaan heen en weer naar het stadion te reizen. Voor de toeschouwers en journalisten is daarentegen weinig duidelijk op dit moment. Die moeten nog even geduld hebben.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden