Komende 10 jaar geen scheiding gft door Amsterdammers

Zeker de komende tien jaar zal het in Amsterdam niet komen tot aparte bakken of ondergrondse containers voor groente-, fruit- en tuinafval (gft). Wethouder Abdeluheb Choho (duurzaamheid) denkt in plaats daarvan aan machines die het gft uit het huisvuil halen nadat het is ingezameld.

Afval in de stad. Beeld anp
Afval in de stad.Beeld anp

Het scheiden van gft door de Amsterdammers zelf zou onvoldoende opleveren, omdat veel inwoners relatief klein behuisd zijn en geen tuin hebben waar ze het gft kunnen neerzetten.

Na scheiding door zo'n machine blijft een reststroom over die met ander organisch afval kan worden verwerkt tot groen gas. De scheidingsinstallatie zorgt er daarnaast voor dat meer plastic, metaal en drankkartons uit het huisvuil worden gehaald.

De stad onderzoekt nog de mogelijkheden om zo'n nascheidingsinstallatie onder te brengen bij AEB Amsterdam, het vroegere Afval Energie Bedrijf. In de zomer neemt de gemeente daarover een besluit.

Meer afvalscheiding in de stad
Dat schrijft Choho in een brief aan de bestuurscommissies, de vroegere stadsdelen. Die waren tot dusver verantwoordelijk voor de afvalinzameling en mogen hun advies uitbrengen voordat de gemeenteraad later dit jaar besluit over de manier om tot meer afvalscheiding te komen.

Tot dusver houdt Amsterdam slechts zo'n 27 procent apart uit het huisvuil. Dat moet in 2020 uitkomen op 65 procent. Voor gft geldt dus dat het scheiden niet aan de Amsterdammer zelf wordt overgelaten. Alleen in sommige buurten met veel laagbouw in met name Zuidoost, Nieuw West en Noord komt het wellicht op den duur zover dat de bewoners een minicontainer krijgen. Maar dan gaat het om niet meer dan twintig procent van de stad.

Makkelijker scheiden
Choho hoopt Amsterdammers wel zo ver te krijgen dat ze meer plastic, metaal en drankkartons apart houden. Daarvoor komen meer inzamelplekken, vooral door ondergrondse containers voor restafval om te bouwen naar containers voor verschillende afvalstromen.

Bakken voor plastic zullen daardoor op kortere loopafstand komen, waarmee Choho het scheiden makkelijker hoopt te maken. Maar ook voor deze afvalstromen geldt dat het sneller gaat als sorteermachines een deel van het scheiden voor hun rekening nemen. Aanpassingen aan de ondergrondse containers kosten tijd, evenals veranderingen in het gedrag van de Amsterdammers.

Grofvuil op afspraak
Met scheiden aan de bron door de Amsterdammers zelf wordt 65 procent in 2020 zeker niet gehaald, redeneert Choho. 'Naast bronscheiden is daarom ook op korte termijn het (machinaal) nascheiden van het restafval noodzakelijk,' schrijft hij aan de bestuurscommissies.

Voor het grofvuil zitten de meeste Amsterdammers straks niet meer vast aan die ene inzameldag dat ze hun afval aan de straat moeten zetten. Daar komt de mogelijkheid bij om te bellen voor een afspraak voor het ophalen van grofvuil.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden