PlusDa's Logisch

Komen Neres en Promes ooit weer terug op hun oude niveau?

Zonder romantiek, nostalgie, blinde loyaliteit en nog blinder optimisme heeft voetbal geen zin. Maar voetbal bevat ook logica. In de rubriek Da’s Logisch analyseert Het Parool elke maandag ‘het spel achter het spel’. Met deze keer aandacht voor David Neres en Quincy Promes. De twee buitenspelers hebben dit seizoen vormproblemen. Wie heeft de beste papieren om weer overeind te krabbelen?

Sam Planting
null Beeld BSR Agency
Beeld BSR Agency

Terwijl aanvoerder Dusan Tadic (8 goals, 3 assists) ook dit jaar weer als een machine presteert en nieuwkomer Antony (5 goals, 2 assists) een voltreffer blijkt, is de aanvalspuzzel bij Ajax nog altijd niet opgelost. Het experiment met de onstuimige Lassina Traoré in de spits kent hoge pieken, maar ook diepe dalen. Sinds de blessure van Mohammed Kudus is het onduidelijk wie er nu ‘op 10’ moet spelen. Maar het is voorál wachten op een terugkeer van de juiste vorm bij Quincy Promes en David Neres. De vraag is: wat is er met de twee aanvallers aan de hand? We analyseren van beide spelers wat er precies migaat.

David Neres

Probleem: constantheid

De zotte 4-4 op Stamford Bridge. Het is deze week ruim een jaar geleden dat Ajax en Chelsea voor een doelpuntenspektakel zorgden in de Champions League. Neres zal er niet al te graag aan herinnerd worden. De Braziliaan liep in dit duel de zware knieblessure op die hem voor de rest van seizoen 2019/20 aan de kant zou houden, en waar hij nog steeds herstellende van is.

Beschikbaarheid en Neres, die twee gaan niet altijd hand in hand. Alleen in seizoen 2017/18, het jaar van zijn grote doorbraak, stond hij in minstens driekwart van de mogelijke speeltijd op het veld. Een probleem, aangezien bovenstaande tabel duidelijk laat zien dat de Braziliaan altijd even op gang moet komen. In de seizoenen waarin Neres flink wat minuten krijgt, is zijn productiviteit prima.

Op een goede dag is Neres een van de absolute smaakmakers in de Ajax-selectie. Na landgenoot Antony hoogstwaarschijnlijk de speler die de hoogste toekomstige verkoopwaarde vertegenwoordigt. Maar de aanduiding ‘op een goede dag’ is hierbij noodzakelijk. Waar leiders als Tadic, Daley Blind en Nicolás Tagliafico een zeker basisniveau aantikken in elke wedstrijd waarin zij meedoen, is het bij Neres na vier jaar tijd nog altijd de vraag welke versie van hem te zien is die week.

Neres kwam in deze tegenaanval tegen Sparta niet eens tot een schot. Het illustreert zijn grilligheid.  Beeld FoxSports
Neres kwam in deze tegenaanval tegen Sparta niet eens tot een schot. Het illustreert zijn grilligheid.Beeld FoxSports

Bovenstaand voorbeeld, uit de openingsspeeldag tegen Sparta (0-1), illustreert deze grilligheid. Een Neres in vorm is dodelijk in een dergelijke countersituatie. De Braziliaan is dan té behendig, té explosief en té gericht om één-op-één af te stoppen in de grote ruimtes. Maar Neres komt op Het Kasteel niet eens tot een schot uit deze tegenaanval.

Reden tot hoop: individuele kwaliteit

Als we wat dieper in de cijfers van Neres als dribbelaar duiken, vallen een paar dingen op. Allereerst heeft de Braziliaan leren doseren. Vanaf 2018, het jaar waarin de komst van Tadic de samenstelling in de Amsterdamse voorhoede flink veranderde, kiest Neres iets spaarzamer zijn momenten. Maar de cijfers van dit jaar verklappen iets anders: áls Neres eenmaal tot een actie overgaat, is hij nog altijd vaak succesvol. Sterker, zijn succespercentage is hierbij hoger dan ooit.

De vormdip bij Neres lijkt daarom vooral een kwestie van fitheid. En of trainer Erik ten Hag het weer aandurft de Braziliaan week in, week uit 90 minuten te laten staan. Als invaller breekt hij afgelopen weekend tegen FC Utrecht de ban, door met een flitsende dieptesprint en dito voorbereidingswerk aan de basis te staan van de 0-1 van Davy Klaassen.

Quincy Promes

Probleem: eindproduct

Hakim Ziyech zwerft naar binnen toe op de rechterflank. Hij krijgt de bal, en werpt een blik omhoog. Doet alsof hij gaat schieten. Krult een boogbal richting tweede paal. Quincy Promes piept weg uit de rug van de rechtsback, en werkt genadeloos binnen. Het was vorig een vertrouwd beeld: de samenwerking tussen Ziyech en Promes was een van dé aanvalswapens van Ajax.

Hoe anders ziet 2020/21 er voor Promes uit? Aangever Ziyech speelt in Londen. Door de komst van Antony en een verhuizing naar links van Tadic wordt het ineens druk op de flanken. Promes moet zich vooral richten op een rol ‘op 10’, waar zijn takenpakket opeens een stuk complexer is dan op links. Wanneer Ten Hag eenmaal met dit tactische experiment stopt, bevindt Promes zich inmiddels in een diep vormdal. Dieptepunt: de 0-13 bij VVV. Waar zijn ploeggenoten niets anders doen dan scoren, lukt het bij Promes maar niet. Vijf schoten, waaronder bij voorbaat kansloze afstandspogingen zoals onderstaande, leveren de Oranje-international niets op.

Tegen VVV probeerde Promes het onder meer met bij voorbaat kansloze afstandschoten. Beeld FoxSports
Tegen VVV probeerde Promes het onder meer met bij voorbaat kansloze afstandschoten.Beeld FoxSports

De middag in Venlo tekent zijn problemen dit seizoen. Promes komt nog altijd tot acties en kansen, maar de dodelijkheid van vorig jaar ontbreekt simpelweg. De frustratie hierover leidt dan weer tot forceren, het forceren tot nog minder effectiviteit.

In de slotfase tekent Promes dit weekend voor de 0-3 tegen Utrecht. Waar hij midweeks tegen FC Midtjylland als basisspeler nog ongemakkelijk oogt, lijkt een rol van supersub voorlopig het juiste medicijn. De grotere ruimtes in de slotfase, wanneer verdedigers met vermoeidheid beginnen te kampen, lenen zich beter voor het hervinden van de X-factor bij Promes.

Reden tot hoop: illuster cv

Waar het bij Neres vooral een kwestie van op de been blijven lijkt om uit het vormdal te geraken, moet men bij Promes vertrouwen op het verleden. Immers, sinds zijn doorbraak bij Twente in 2013 heeft hij slechts één niet-productief seizoen gekend. En dat was bij Sevilla, waar hij als veredelde back enorme ruimtes moest bestrijken, en zich zelden op het stichten van doelgevaar mocht richten.

In elk ander seizoen kwam de productie bij Promes vroeger of later op volle gang. Reden tot paniek in kamp-Promes is er dus nog niet. Het grote verschil met de voorgaande jaren is alleen dat de concurrentie bij dit Ajax een stuk forser is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden